0 kommentarer

Byens lys af Jay McInerney

af d. 30. november 2005
Info
 
Sideantal

180

Udgivet

1998

ISBN

87-16-16237-4

Originaltitel

Bright lights, big city

Udgave

Originaludgave: 1984

 

Amerikanske Jay McInerney er født i 1955. Han debuterede i 1984 med “Byens lys”, som blev en dundrende succes og forløber for den nye generation i amerikansk litteratur, The Brat Pack, der også inkluderer Bret Easton Ellis. “Byens lys” har solgt over en million eksemplarer alene i USA og er oversat til en lang række sprog.

“Byens lys” handler om en ung mand i starten af 20´erne, der forsøger at finde lykken og berømmelsen i 80´ernes New York. Han arbejder på et berømt, prestigefyldt tidsskrift, men passer ikke altid sit arbejde lige stabilt, så hans chef er efterhånden pænt træt af ham. Han lever et udsvævende liv, og når han ikke er på arbejde hjemsøger han barer og klubber sammen med sin kammerat Ted Allagash og jagter kvinder, som han dybest set ikke har stor interesse i. Faktisk har han ikke styr på særlig meget i sit liv. – det eneste han ved med bestemthed er, at hans kone Amanda lige har forladt ham, og at nætterne altid kan peppes op med et snif Boliviansk Marchér Pulver, alias kokain. Men, en dag møder han vennen Ted Allagash´ kvindelige slægtning fra Boston – og hun er vel at mærke ikke en bebrillet studine i skotskternet nederdel, men en sexet og intelligent kvinde, der mærkeligt nok fatter interesse for den derangerede helt.

Bogen er en beskrivelse af de unge yuppie-typer i 1980´erne, – mennesker, der på overfladen har alt: et interessant job, penge – alt, undtagen et mål med tilværelsen.

“Byens lys” anbefales fordi den giver et godt indblik i yuppie-verdenens værdier og levevis og fordi bogen er underholdende. Så, hvis du nogen sinde undrede dig over, hvad der skete med Holden Caulfield – hovedpersonen i romanen “Forbandede ungdom” bør du læse “Byens lys” – hovedpersonen i denne bog er nemlig et godt bud på, hvordan Holden Caulfield er i en ældre udgave.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter