0 kommentarer

Britt-Marie var her! af Fredrik Backman

af d. 18. januar 2015
Info
 
Sideantal

378

Udgivet

2014

Originaltitel

Britt-Marie var här

 

I 2013 brød Fredrik Backman igennem lydmuren med “En mand der hedder Ove”. En humoristisk og hjertevarm fortælling om den gnavne Ove, som bare gerne vil begå selvmord – på en ordentlig måde naturligvis – så han igen kan være sammen med sin afdøde hustru. Men de nye naboer vil det anderledes.

Det kan ikke være let at komme igen efter sådan en debut, men Backman gør et godt forsøg med “Britt-Marie var her”, selvom den ikke helt når samme højder.

Britt-Marie er 63 år. Hele sit voksne liv har hun været gift med Kent, succesfuld entreprenør med forretninger i Tyskland, og hvor han er den udadvendte, morsomme og menneskeglade, går Britt-Marie derhjemme og sørger for, at vinduerne er pudsede, gulvet pletfrit, og maden altid står på bordet uanset hvornår, Kent kommer hjem.

Indtil den dag “forretningerne i Tyskland” ikke mere kan ignoreres. Britt-Marie pakker sine to altankasser, og via arbejdsformidlingen ender hun som vicevært på fritidshjemmet i Borg. Borg er en lille by, der er hårdt ramt af finanskrisen. Stort set alt er blevet lukket, så “til salg”-skiltene er det eneste, der blomstrer her.

For Britt-Marie er Borg én stor overraskelse. Hendes fasttømrede livssyn bliver udfordret, og efterhånden som Borg og dens beboere sniger sig ind i Britt-Maries hjerte, lærer vi den pedantiske, humorforladte kvinde med rengøringsvanvid bedre at kende. Og det viser sig – naturligvis – at der er en grund til, at Britt-Marie fremstår som hun gør, og at hun indeholder meget mere end det.

Backman giver os endnu engang en charmerende feel-good roman om et kantet menneske, der får en chance til for at begynde forfra. Og selvom Britt-Marie måske virker lidt rigeligt kværulerende, og humoren ind i mellem bliver en lille smule anstrengt, så er “Britt-Marie var her” stadig en dejlig roman.

Hvis du kunne lide “Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt” af Jonas Jonasson og “Potensgiverne” af Karin Brunk Holmqvist, så vil du også holde af Fredrik Backmans forfatterskab.

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter