De Gyldne Laurbær
0 kommentarer

Børnene af Ida Jessen

af d. 3. september 2009
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

320

Udgivet

2009

ISBN

978-87-02-07917-3

 

Solvej er flyttet til Hvium for at være tæt på sin 5-årige datter, Christiane, som bor hos sin far, Morten, efter skilsmissen. Solvej har et stort savn efter datteren, som Morten har fået gennemtrumfet skal bo hos ham – mere for at straffe Solvej for hendes utroskab end for barnets skyld.

“”Du får hende hver anden weekend og ikke et sekund mere,” sagde Morten.
“Det er for lidt, Morten”
Men han var ligeglad. “Nå, jamen så går jeg til retten, og så får jeg forældremyndigheden, det ved du”.
Og det lukkede munden på Solvej. Hun ville ikke i retten. Hun var panisk angst for retten.”

Solvej får arbejde som sundhedsplejerske og fra at være en fremmed, lidt udstødt person, bliver hun langsomt en del af byen. En af dem, der hjælper hende i starten, er Søren Martinsen. Han begynder at komme i hendes hjem, tager hvad han vil have – sex – og hun er ikke i stand til at afvise ham, hun både tiltrækkes af ham og føler lede ved ham.

Søren og hans kone Britta lever ikke ligefrem i et harmonisk forhold. Søren er dominerende, ubehagelig og grov over for Britta, der kommer til at fremstå som dum og enfoldig – han kører hende psykisk ned, og beskrivelsen af stemningen i deres hjem er uhyggelig. Men alligevel falder Sørens – og sønnen Jons – liv fra hinanden, da Britta endelig tager sig sammen til at forlade dem.

Bogen strækker sig over 15 år, og vi oplever børnene som voksne, og deres oprør mod forældrene – og mærker hvor ondt det gør på Solvej, da Christiane kapper forbindelsen. Kunne hun have været en bedre mor? Anklager og skyldfølelse mødes, og Christianes dom er hård.

Vi kommer omkring mange menneskeskæbner i denne bog, hvor det gennemgående tema er parforhold og kærlighed. Kvinder, der finder sig i alt for meget fra mændene omkring dem. Indordner sig og laver sig om på sig selv. Og stadig føler sig utilstrækkelige.

Som titlen antyder, handler bogen også om, hvad der sker med de børn, hvis forældre ikke kan finde ud af at samarbejde om forældrerollen. Solvej vil så gerne være en god mor for Christiane, men det er svært, når de ikke må ses ret tit. Søren er i starten en god far for Jon, som han tager sig meget af og altid har med sig rundt, men Jon lider under den dårlige stemning i hjemmet, og da Britta flytter, overlades Jon til sig selv, og bliver et forsømt barn.

Man genkender flere personer fra tidligere bøger, men bogen kan sagtens læses uden at have læst de foregående. Ida Jessen er god til at beskrive steder, stemninger og personer vældig levende og realistisk, så man næsten føler, man er til stede. Man lider og føler med bogens personer. En meget vedkommende bog om et altid aktuelt emne.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter