0 kommentarer

Axel Axgil. Kampen for kærligheden af Bjarne Henrik Lundis

af d. 6. november 2012
Info
 
Sideantal

156

Udgivet

2012

ISBN

978-87-995619-9-5

 

Hvis man på nogen måde er historisk interesseret i hvordan forholdene har været for bøsser her i landet i de sidste 75 år, er denne bog selvskrevet læsning.
De fleste kender nok Axel Axgil og hans ven gennem livet Eigil Axgil, der som det første homoseksuelle par i verden blev viet på Københavns Rådhus 1. oktober 1989 efter 40 års forlovelse. Men det var bare festfyrværkeriet på et langt liv i kampen for de homoseksuelles rettigheder.

Når man læser historien om Axel, bliver man hurtigt klar over at det ikke bare er hans liv, men lige så meget den homoseksuelle subkultur op gennem tiden der er beskrevet. Idet Axel lige fra sin tidlige ungdom var frontkæmper for de homoseksuelles rettigheder. I en tid, hvor det havde store personlige omkostninger at blive stemplet som homoseksuel.
Axel prøvede på egen krop hvad det ville sige at blive udstødt af samfundet. I 1943 kom det frem i Aalborg lokalpresse at Axel var til mænd, med det resultat at han både blev fyret fra sit job samt smidt ud af det pensionat han boede og spiste i. Dette stoppede nu ikke den unge mand. Han flyttede til København og lagde et stort arbejde i at skabe samlingssted for ligesindede. Dette arbejde blev senere til Forbundet af 1948 (i dag kendt som LBLG) og i 1954 var han medstifter af International Homosexual World Organazation (IHWO), så ambitionerne manglede ikke.
Som han selv udtrykker det var han ret utopisk og svævende i sine tanker og tænker ikke konsekvenserne af sine handlinger igennem. Dette bevirker også at han og vennen blev udsat for meget modstand, også i egne rækker.

Men essensen af hans liv kan beskrives med hans egne ord “Kamp må der til, skal livet gro”. Disse ord findes også at læse på stenen ved fællesgraven “Regnbuen” på Assistent Kirkegård, en fællesgrav som han selv var foregangsmand for at oprette i 2007, og hvor han i dag er stedet til hvile.

Jeg synes det er en dejlig varm bog, som flere steder rørte mig dybt.
Skønhedseksperten Ole Henriksen har doneret overskuddet fra et af sine foredrag, og på den måde været med til at sikre udgivelsen af denne bog. En lækker bog i god papir kvalitet og med masser af gode dokumentationer og illustrationer samt velskrevet.

Så på alle måder en anbefalelsesværdig bog.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter