0 kommentarer

Autonom Pusher Mentor : et portræt af Søren Lerche af Ulrik Dahlin

af d. 28. december 2015
Info
 
Sideantal

276

Udgivet

2015

ISBN

9-788702-172539

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Søren Lerche var gennem en del år en markant personlighed på den ekstreme danske venstrefløj, hvor han bl.a. var med til at gennemtæske nazister og andre politiske fjender – vel at mærke uden at få dårlig samvittighed bagefter.

Herudover starter Søren sammen med nogle kammerater et par hashklubber og opstarter også ”De brune bude”, der er en slags ”De-ringer-vi-bringer”-service inden for hashhandel.

Efter nogle år med massiv hashhandel og vold over for anderledestænkende bliver Søren anholdt og får en længere fængselsdom for den omfattende handel med stoffer. Denne fængselsdom betyder, at Søren får tid til at tænke lidt over hvad pokker det er for et liv han fører sig.

Gradvist drosler han ud af det ekstremistiske miljø og ud af handelen med stoffer. Han begynder at agere mere konstruktivt, tager sig en uddannelse, bliver far, får fast arbejde på en højskole og ender med at blive mentor for andre unge mennesker, der forsøger at undslippe ekstremistiske miljøer.

I ”Autonom Pusher Mentor” beretter Søren Lerche om sin tid i det den ekstreme del af det venstreorienterede miljø på Nørrebro i København, herunder også om tiden som pusher og autonom aktivist. Bogen er også fortællingen om, at komme ud på den anden side og om at finde sig selv og om at skabe en mere konstruktiv tilværelse for sig selv og sine nærmeste.

”Autonom Pusher Mentor” indeholder flere sympatiske træk, det er bl.a. spændende at læse om hvordan et menneske kan slå almindelig logik og medmenneskelighed fra og skruppelløst kaste sig over kriminelle og usympatiske sider samtidig med, at den nærmeste familie ikke opdager hvilket dobbeltliv Søren Lerche lever.

Omvendt har bogen også irriterende træk. Forfatteren har en tendens til at fremstå lidt frelst, og det bliver noget kreperligt at læse side op og side ned med undskyldende floskler om det liv forfatteren har ført sig. Herudover bogen ikke en sproglig fest, men det væsentligste er dog fortællingen om mennesket, der skabte sig et nyt liv.

Ikke desto mindre er ”Autonom Pusher Mentor” en væsentlig bog at læse fordi den sætter fokus på at miljø som de færreste mennesker har et dybere kendskab til, og alene af den grund bør man læse bogen.

Jeg lander på 3 stjerner for en væsentlig bog, der dog har irriterende sider.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter