373
2017
978-87-93434-68-4
I 1885 blev konseilspræsident Jacob B. S. Estrup udsat for et attentatforsøg – det hidtil eneste attentat mod et dansk statsoverhoved. Men hvad har Estrup-attentatet med Andreas’ tipoldemor Anna at gøre?
Da Andreas Ravnsborgs bedsteforældre dør, efterlader de et lille byhus i Sønderborg, der har været i familiens eje siden Andreas’ tiptipoldefar byggede det i midten af 1800-tallet. Hverken Andreas’ far eller faster ønsker at overtage huset, men Andreas er blevet træt af København, så det ender med, at han i stedet overtager huset.
Under arbejdet med renoveringen af huset finder Andreas en gammel dagbog gemt under gulvbrædderne. Kort efter bliver han kontaktet af journalisten Lina, som arbejder for den lokale avis. Her skriver hun bl.a. artikler om byens gamle huse, og det er i den forbindelse, hun opsøger Andreas. Da hun hører om hans tipoldemors dagbog, bliver hun fyr og flamme, og det viser sig også, at Annas historie er dybt fascinerende, og fuld af spændende overraskelser.
Sideløbende med Andreas’ historie i nutiden følger vi også tipoldemoren Anna, der arbejder som tjenestepige i København i 1885 hos grosserer Berg. Her bliver hun ganske uventet involveret i en sag om nationens sikkerhed, og kommer til at spille en ikke uvæsentlig rolle i Danmarks forsatte eksistens som selvstændig stat.
”Attentatet” er en vellykket konspirationsroman, der tager udgangspunkt i det virkelige attentatforsøg mod Estrup. Herfra spinder Martin Winckler-Carlsen en spændende historie, der både underholder og serverer interessante facts. Anslaget mod Estrup er nemlig en del af en hemmelig operation, som har til formål at omstyrte den danske stat. Men hvem står bag, og hvorfor?
Krigen i 1864 pillede glansen af Danmarks selvopfattelse, og tiden efter er ikke det, der bliver brugt mest krudt på i skolernes historieundervisning. Men i ”Attentatet” sætter Martin Winckler-Carlsen netop spot på denne periode i Danmarkshistorien, hvor vi går fra at være en slags stormagt til at tabe store dele af det danske rige og være på nippet til at ophøre som selvstændig nation.
Jeg blev med det samme grebet af historien. Selvom ”Attentatet” ikke kan leverer hæsblæsende action fra start til slut, så er fortællingen spændende på sin lidt afdæmpede facon. Winckler-Carlsen skriver godt, så både den nutidige historie såvel som indlæggene i Annas dagbog fremstår troværdige. Ligeledes er han godt inde de historiske elementer, og får ubesværet flettet en masse baggrundsoplysninger ind undervejs.
Jeg er meget begejstret for ”Attentatet”, som troværdigt og letlæst serverer en spændende historie om terrorisme og spionage i 1800-tallets Danmark med tråde op i nutiden. En klar anbefaling herfra.
Winckler-Carlsen debuterede i 2014 med romanen ”Det revolutionære råd”, der ligeledes er en historisk konspirationsroman. Det samme gælder for ”Zarens guld” fra 2016 og nu ”Attentatet” fra 2017. De tre romaner har en gennemgående figur, journalisten Maja Moberg, men kan sagtens læses uafhængigt af hinanden.