0 kommentarer

Andre steder, andre drømme af Daniyal Mueenuddin

af d. 4. januar 2015
Info
 
Forlag
Sideantal

272

Udgivet

2013

ISBN

978-87-7955-975-2

Originaltitel

In Other Rooms, Other Wonders

 

I Danmark er vi ikke ligefrem overrendt med litteratur, hvor handlingen foregår i Pakistan.

De fleste forbinder måske det fjerne land med terrorhandlinger og fattigdom, men sandheden er, at Pakistan også har mange gode forfattere – og en af dem er Daniyal Mueenuddin, der med “Andre steder, andre drømme” har begået et lille mesterværk.

“Andre steder, andre drømme” er en bog, der består af otte historier (eller noveller), der alle har det til fælles, at de direkte eller indirekte, kredser om den usympatiske og magtbegærlige godsejer K.K. Harouni, der regerer over et gods i det nordlige Pakistan.

På dette gods bor Harouni selv sammen med sin forkælede familie, der mener sig i sin gode ret til at behandle de mange tjenestefolk på stedet ringere end det skidt man træder på.

For tjenestefolkene er der lange arbejdsdage, intet sammenhold og en generel stemning af håbløshed. Især for kvinderne er forholdene elendige idet herskabet ser de kvindelige medarbejdere som deres egen personlige prostituerede.

I romanens otte fortællinger møder vi tjenestefolk, der bliver behandlet værre end dyr, unge kvinder der misbruges og derefter kasseres som et råddent æble, alt imens Harouni og hans familie tager på rejser i London, Paris og andre europæiske metropoler for at bruge af de penge, som de nok burde overveje at bruge på medarbejderne i stedet.

Vi møder bl.a. den unge amerikanske kvinde, der står for at skulle giftes med en pakistaner, som hun tror er hendes livs kærlighed. Som historien skrider frem finder hun ud af at hendes lykke måske ligger et andet sted.

Der er også fortællingen om den ældre, mandlige tjener, der ikke længere har kontakt til sin familie fordi de har snydt ham. Da mandens unge kone forsvinder beskyldes han (uretfærdigt) for at stå bag hendes forsvinden, hvorefter han mishandles af det pakistanske politi, og så går det ned ad bakke, han mister livsgnisten og tilliden til sin omverden mens de korrupte politifolk lever videre som om intet var hændt (herregud, det var jo “bare” en omgang tæsk og mishandling, det er set før!).

“Andre steder, andre drømme” er en realistisk fortælling om hvordan livet leves i vor tids Pakistan; det er grumme, men også smukke historier om almindelige menneskers liv, om de håb og drømme som alle mennesker har (drømme som aldrig går i opfyldelse for de undertrykte masser).

Daniyal Mueenuddin er begavet med en sikker pen og et særdeles godt blik for hvordan det menneskelige sind er stykket sammen.

“Andre steder, andre drømme” er en rørende smuk og indlevende fortælling om magt, kærlighed og ondskab, læseren bliver klogere på livet i Pakistan og på det menneskelige sind efter at have læst denne bog, og jeg kan derfor kun anbefale romanen på det varmeste.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter