Pulitzer Prize
0 kommentarer

Alt det lys vi ikke ser af Anthony Doerr

af d. 16. august 2015
Info
 
Sideantal

557

Udgivet

2015

ISBN

9788740019155

Originaltitel

All the Light we Cannot See

 

En af de mest fantastiske bøger jeg har læst meget længe!

Små ting som vi måske ikke tænker på i det daglige, er med til at forme vore liv, og sende dem i forskellige retninger. Hver især påvirkes vi af andres handlinger, og påvirker selv andre gennem vore egne handlinger. Små tilfældigheder kan have store konsekvenser for andre, uden at vi hver især er klar over den indflydelse de kan have på liv vi måske slet ikke kender til.

“Alt det lys vi ikke ser”, er en fantastisk velskrevet historie om hvordan liv griber ind i hinanden, tværs over landegrænser og omstændigheder.

Werner og Jutta vokser op på et børnehjem i Tyskland. Egentlig skal Werner arbejde i de kulminer hvor hans far mistede livet, når han bliver gammel nok. Sammen med søsteren lytter han til franske videnskabelige børneprogrammer i radioen, og udvikler selv store evner i den retning. Den tyske krigsmaskine kan bruge Werners evner, og han undgår kulminerne. I Paris mister pigen Marie-Laure synet, og sammen med sin far må hun flygte fra byen da tyskerne angriber. Med sig har de en kostbar skat – måske. I et hus i en gammel fæstningsby i Normandiet sidder en gammel mand, der ikke har forladt huset siden han kom psykisk skadet hjem fra 1. verdenskrig. Uden at kende hinanden, knyttes alle disse liv ubrydeligt sammen, af tilfældigheder.

– Hvis den gamle mand ikke var blevet skadet under 1. Verdenskrig, så…
– Hvis Werner ikke havde hørt programmerne i radioen, så…
– Hvis Marie-Laure ikke havde mistet synet, så…

Anthony Doerr præsenterer historien i en lang række meget korte kapitler. Hvert kapitel handler på skift om enten Werner eller Marie-Laure. Det er en ofte benyttet teknik, men Doerr gør sine kapitler så korte, at man ikke når at miste følingen med nogen af dem, mellem disse skift. Doerr behøver ikke lange kapitler, da han kan presse ekstremt meget indhold ind på ganske få sider. Bogen er på godt 500 sider, men efter endt læsning, har jeg en fornemmelse af at have læst 500 bøger – og ikke på noget tidspunkt blev jeg træt. Det er blændende godt skrevet, og “Alt det lys vi ikke ser”, kan kun få for få stjerner.

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter