0 kommentarer

Æblesmag af Rachel Trezise

af d. 29. januar 2008
Info
 
Forlag
Sideantal

198

Udgivet

2007

ISBN

978-87-991109-1-9

Originaltitel

Fresh Apples

 

“Æblesmag” er en novellesamling af det roste, prisvindende, nye engelsk/walisiske forfattertalent Rachel Trezise.

Novellerne i “Æblesmag” er ret forskellige, både i kvalitet, stemninger og temaer.

Vi befinder os i nutidens Wales/England, og i hver novelle følger vi en ny hovedperson, som ikke har relation til de andre historier.

I første omgang var jeg (bl.a. pga bagsideteksten) lidt nervøs for, at forfatteren
var “faldet i fælden” som så mange andre, der gerne vil skrive vedkommende om nutidens unge og voksne. At det hele går til i klicheprægede skildringer af ensomhed, promiskuitet, vold og alkoholisme/stoffer. Den letkøbte socialrealistiske metervare, som – i mine øjne – er nem at forfalde til for mange forfattere, måske fordi det er nemmere (og kræver mindre talent el. håndværk) at chokere/påvirke læseren, med chokbilleder af alkoholiserede voldelige forældre eller voldtægter, end at opnå ligeså stærke billeder med f.eks. positive, mere nuancerede/underspillede og humoristiske virkemidler.

Trezise falder lidt i fælden, men formår heldigvis også at variere sine sprogbilleder og temaer, og alene dét er nok til at hæve niveauet og indbringe hende et par stjerner herfra.

Hun skriver indlevende og mest vellykket i historier som “En lille dreng” der skildrer en gravid kvindes vej ud af en fødselsdepression, “Puslespil” om kærlighed, slik og skæbne på et højere plan og “Bremsevæsken” som er helt igennem Somerset Maugham’sk – hvilket i høj grad er en kompliment herfra!
Her formår hun at fange læseren med velskrevne, men stærke skildringer, så man både mærker en knugende fornemmelse i maven, og flere gange trækker på smilebåndet.

Andre historier som “Vi hedder alle sammen Jones” der handler om en ung drengs fascination af nabokonen, eller den noget rodede “Svingtur” er knap så vellykkede.

Men alt i alt en fin samling fortællinger, som dog (heldigvis) er noget mindre provokerende/dyster end bagsideteksten antyder.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter