0 kommentarer

Adam den tredje i fjerde af Torun Lian

af d. 1. januar 2007
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

158

Udgivet

2006

ISBN

87-638-0366-6, 978-87-638-0366-3

Originaltitel

Adam den tredje i fjerde (norsk)

 

“Far hedder også Adam. Han er den anden. Den første var ham, som Gud lavede. Så på den måde bliver jeg altså den tredje, ikke?”
(side 26)

Adam er en temmelig lille, tynd og lyshåret fyr på 10 år. Hans forældre er skilt, så han bor sammen med sin storebror Oscar og deres mor, som lider af dårlige nerver. Adam har det ikke nemt til hverdag, men han er nu ikke den der går og klynker over det. Faktisk virker han som en meget tapper lille dreng, som vel nærmest bare har accepteret forholdene og indrettet sig efter dem.

Hverken Adam eller hans storebror Oscar har det særligt godt med sig selv. Hvad Adam angår, bliver han mobbet både på skolen, derhjemme og til kor, så han har slet ikke noget fristed. Problemet med storebror Oscar er modsat, da han er ude på et skråplan. Han både lyver, ryger, pjækker og terroriserer sin lillebror. Deres mor er ikke klar over, hvor skidt begge hendes drenge egentlig har det, og Adam indvier hende heller ikke i sine problemer af omsorg for hende.

“Døren lukkede sig efter dem. Klik, og jeg var helt alene.
Så prøvede jeg at sprælle lidt, men det eneste, der kom ud af det, var, at den tynde hud, man har under hagen, gnavede sig endnu længere ned mellem tænderne på lynlåsen. Der var kun én ting at gøre, og det var at forsøge at finde sig til rette. Prøve at få det bedst mulige ud af det, som far plejer at sige.
Jeg prøvede, men jeg var ikke god til at hænge på knage. Jeg syntes det var hårdt.”
(side 9-10)

Det er absolut ikke nemt at være Adam og situationen spidser til for ham, da pigen Eva kommer ind i hans klasse. Hun er også offer for mobning og går under navnet Monster-Eva. Adam har hørt mange rygter om hende og har grinet sammen med de andre, når de har mobbet hende. Hans dårlige samvittighed udløser en angst for, hvad hun mon kan finde på at gøre ved ham. Eva er da også meget opmærksom på ham, og Adam tolker hendes interesse som en trussel, for hvad nu hvis hun er så farlig, som de siger, og hun er ude på at slå ham ihjel?
Så galt går det dog ikke, da Eva nærmere bliver et vendepunkt for Adam – en ven som han kan spejle sig i og af den grund får han øjnene op for hvad andre gør ved ham.

Dette er en meget humoristisk bog om et yderst alvorligt emne. Jeg synes det er forfriskende, at man har lavet denne kombination af humor og alvor, da det så ikke på samme måde virker som en løftet pegefinger.
Forsiden er både humoristisk og tragisk, da det forestiller lille Adam som hænger på knagen. Bogen er i glade farver og har et friskt layout. Jeg er overbevidst om, at bare dette vil få mange børn til at hive bogen ned fra hylden. Det at bogen så endda har et vigtigt budskab, bliver den jo så ikke ringere af. Bogen er velegnet til selvlæsning, men også som højtlæsning da der er mange humoristiske episoder og den lægger op til en god snak om emnet. Kan læses fra ca. 10 år.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter