0 kommentarer

A Rule Against Murder af Louise Penny

af d. 30. maj 2019
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

422

Udgivet

2008

ISBN

978-0-7515-7376-3

Originaltitel

A Rule Against Murder (in England The Murder Stone)

 

Hver familie har sine egne traditioner, væremåder og genfortællinger om, hvad var.

Chefdetektiv Armand Gamache og hans kone Reine-Marie har i 35 år fejret deres bryllupsdag på et luksus hotel midt inde i de store skove syd for Montreal; der er ingen mobiltelefoner, radio og TV er upålidelige. Der bliver de forkælet med storslået natur, god mad, de svømmer i søen, slapper af og nyder hinanden.

Familien Finney mødes også her: forældrene Irene og Bert og 4 børn: Thomas med hans kone Sandra, Julia som de ikke har set de sidste 25 år efter et skænderi med deres far, hun er midt i en skilsmisse efter at hendes mand er dømt for svindel;  Mariana og hendes barn Bean; de forventer med gru Spot og hans kone, Clair; men de er Armand og Reine-Marie’s venner, kunsterne Peter og Clara fra landsbyen “De Tre Grantræer”.

Armand observer deres familiedynamik, de er meget uvenlige overfor hotelpersonalet og hinanden, snobbede, føler de er hævede over alle andre. Bert ikke er børnenes far, men hans bedste ven, som giftede sig med deres mor efter Charles Morrow’s død. Charles havde lært af hans far at første generation tjener formuen, anden generation sætter pris på den og ofte øger formuen, mens tredje generation øsler formuen; så han besluttede, da børnene var små, ikke at forkæle dem med penge og rigdom. Søskende konkurrerer indtil i dag, de er i 50erne, om deres mor’s opmærksomhed og anerkendelse; de samlede på bemærkninger for at såre år senere. Julia rejste langt væk fordi nogen (en bror?) havde skrevet pornografisk graffiti på mande toilet på en restaurant,, hvorved hun og familien blev til grin for alle deres venner; Charles blev vred og skældte hende ud. Nu antydes der til det igen og hun blive såret og gal. Mariana’s barn er navngivet Bean (= Bønne) for at irritere hendes mor og hun vil ikke fortælle om det er en dreng eller en pige; hun ved at bedstemoren ikke vil spørge Bean, for det er under hendes værdighed.

De er kommet for at afsløre en statue af Charles, hotellet har tilladt det for de skal have nyt tag og det er dyrt. Statuen er meget tung, en stor kran bliver brugt for at stille den på plads. Men næste dag er statuen faldet ned og har dræbt Julia.

Så Gamache skal selvfølgelig opklare dødsfaldet sammen med hans team Jean Guy Beauvoir og Isabelle Lacosta. Det var umuligt at en enkel person eller familien kunne have væltet statuen.

Dette er en bog som er mere en hyggelig roman med gode menneske beskrivelser og omgivelser end det er en kriminalroman.

Hvordan kan denne mand som har overlevet alle mulige mareridt være lykkelig, mens Peter med alle hans privilegier, ikke er det.

Bogen vandt Agatha Award for bedste roman indenfor traditional mystery literature 2008.

 

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter