0 kommentarer

3096 dage af Natascha Kampusch

af d. 4. marts 2011
Info
 
Sideantal

284

Udgivet

2010

ISBN

978-87-02-10754-8

Originaltitel

3096 Tage

 

En ubærlig skildring af østrigske Natascha Kampusch’s 3.096 dage (skriver 3.tusinde 96 dage = 8,5 år) som fange hos den psykopatiske Wolfgang Priklopil.

Jeg kastede mig ud i at læse denne biografi på tysk – og bogen var så spændende og grufuld, at jeg undervejs helt glemte at jeg læste på tysk.

En dag hvor 10-årige Natascha er på vej hjem fra skole bliver hun bortført af Wolfgang Priklopil der i 8,5 år holder hende fanget i en kælder i sin garage. Rummet er sikret af to døre og kamufleret, så ingen kan se indgangen til rummet. Det lykkes ikke politiet at finde Natascha og sagen henlægges som uopklaret.

De første mange år får Natascha ikke lov at forlade rummet, men får lov at se TV, læse bøger og se film, og senere får hun lov at komme ovenpå i korte perioder for at gøre rent og lave mad til bortføreren og hjælpe ham med først at ombygge huset.

Hun bliver mishandlet fysisk med slag og spark, sultet så hun er svært undervægtig, bliver psykisk nedbrudt og lever i evig frygt for at noget skal ske hendes bortfører, så hun må dø i det indelukkede værelse uden at nogen kan hjælpe hende.

Som årene går, bliver bortføreren mere modig og tager Natascha med på indkøbsture og en skitur – dog altid med øjnene rettet mod hende og med besked om, at hvis hun “prøver på noget” – vil han slå ikke kun hende ihjel, men også de mennesker hun henvender sig til.

Den lille Natascha spalter sig psykisk i lille Natascha og voksne Natascha, og den voksne Natascha lover lille Natascha at hun vil hjælpe hende med at flygte.

Uden at være psykolog er det mig helt ubegribeligt, at et lille menneske på 10 år kan overleve en situation som denne og til sidst klare at flygte fra sin bortfører. Hele hendes ungdom er taget fra hende – og man håber, at der er nogen til at tage vare på hende, passe på hende og sørge for at hun får et godt liv. Måtte vi kunne sørge for, at noget sådant ALDRIG, ALDRIG gentager sig.

Bogen cementerer, at der ingen – ABSOLUT – undskyldning er for grimme mennesker, der bortfører og misbruger nogen mod deres vilje. Det være sig børn eller voksne.

Knus til Natascha og stor ærefrygt for dit mod, din ukuelighed, din tro på dig selv og din målrettethed.

Bogen må have 5 stjerner, måske ikke for det litterære sprog, men for modet til at dele så grufulde oplevelser med alverden.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter