0 kommentarer

1984 af George Orwell

af d. 22. januar 2006
Info
 
Sideantal

245

Udgivet

2000

ISBN

978-87-02-06088-1

Originaltitel

Nineteen Eighty-Four

 

Da “1984” udkom i 1949 vakte den temmelig stor opsigt. Det er historien om en dyster fremtid, hvor verden er delt op mellem tre superstater, der deler magten mellem sig.

Hovedpersonen er Winston Smith. Han bor i verdensdelen Oceanien, der kontrolleres og beherskes af “Partiet”. Partilederen er “Store Broder”, der styrer alt: tanker, opførsel, madvaner, venskaber, ægteskaber.

Intet kan skjules for Store Broder, alle steder er der installeret højteknologiske maskiner, der pejler folks tanker og ser deres opførsel. På gaderne er der spioner fra Partiet der holder øje med, at alle opfører sig som Partiet ønsker. Alle mennesker programmeres fra fødslen til at mene, at Store Broder ved bedst, man vælger ikke ægtefælle, arbejde og venner selv, det gør Store Broder. Går man imod Store Broder bliver man slået ihjel – fjernet fra jordens overflade.

På trods af, at Winston er opvokset i dette totalitære styre får han alligevel forbudte tanker – han forelsker sig i pigen Julia, og det er forbudt at forelske sig. Julia er en oprører, der vil ændre systemet så man får sin frihed, og Winston tilslutter sig hendes arbejde.

“1984” fortæller historien om Winston og Julias forhold, om hvordan de modarbejder Store Broder og hvordan de skjuler deres forhold for ikke at komme i vanskeligheder. Derudover er der lange, spændende beskrivelser af, hvordan det totalitære system er opbygget.

Bogen er vanvittig uhyggelig i sin beskrivelse af hvordan man kan hjernevaske folk. Et system, hvor man hjernevasker og kontrollerer alting er som sådan galskab, men for hulan hvor er det medrivende og overbevisende. Sproget er godt ud over alle grænser, og der er gode beskrivelser af menneskelige relationer og af forholdet mellem den menige mand og systemet.

Læs bogen – hellere i dag end i morgen.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter