NYESTE
Født:
1902, USA

John Steinbeck

John Ernest Steinbeck blev født i Salinas Valley i Californien i 1902 og døde i New York City i 1968.

Steinbeck afprøvede flere forskellige erhverv inden han besluttede sig for at blive forfatter. Han skrev piratromanen “Cup of Gold” i 1929 (Dansk: Månens gyldne bæger), og i hans første noveller kan man se hans fascination af sin egen egn. Han skriver om Salinas Valleys historie og dette kan blandt andet ses i “The Pastures of Heaven” (Dansk: De himmelske græsgange), som blev udgivet i 1932. Han kunne dog også skrive humoristiske værker og dette ses i et par af hans novellesamlinger, heriblandt “Tortilla Flat” (Dansk: Dagdriverbanden) fra 1935, hvor han portrætterer fattige dagdrivere.

Et af hans bedst kendte værker er dog “Of Mice and Men” (Dansk: Mus og Mænd) fra 1937, i hvilken han karakteriserer det amerikanske samfund efter Børskrakket og denne handler om George og Lenny, som er landarbejdere. Denne roman blev hans folkelige gennembrud og blot 2 år efter fulgte hvad der i dag beskrives som hovedværket “The Grapes of Wrath” (Dansk: Vredens Druer), som fik samtiden til at diskutere. Denne blev allerede filmatiseret i 1940 og “Of Mice and Men” er desuden blevet filmatiseret senere hen flere gange.

“East of Eden” (Dansk: Øst for Paradis) fra 1952 blev også en stor succes og dette er en moderniseret version af Kain og Abel myten. Denne var også en stor succes og blot 3 år efter blev denne også filmatiseret. 1962 blev året hvor Steinbeck modtog Nobelprisen i Litteratur og dette var med følgende begrundelse:

“for his realistic and imaginative writings, combining as they do sympathetic humour and keen social perception”.

Bibliografi

1929   Månens gyldne bæger
1932   De himmelske Græsgange (noveller)
1933   Til en ukendt Gud
1935   Dagdriverbanden
1936   Det ukuelige Sind
1937   Mus og mænd
1938   Den lange dal (noveller)
1939   Vredens Druer
1941   Logbog fra Cortez havet (rejsebeskrivelse)
1942   Månen er skjult
1945   Et mægtigt Gilde
1947   Perlen
1947   Rutebil på afveje
1948   Russisk dagbog (rejsebeskrivelse)
1950   Livsflammen (drama)
1952   Øst for Paradis
1954   En dejlig torsdag
1956   Pippin den fjerdes korte regeringstid
1961   Vort mismods vinter
1962   På rejse med Charley (rejsebeskrivelse)

 

Mus og mænd af John Steinbeck

af Christian Møgeltoftd. 9. august 2018
Nobelprisen
John Steinbeck (1902-68) er en af USAs litterære giganter. Han modtog Nobelprisen i 1962 og er en forfatter, du ikke kommer uden om, hvis du er oprigtigt interesseret i lødig litteratur. Så er det sagt. “Mus og mænd” er et godt sted at starte. Bogen rummer al den naturalistiske fortælleglæde, menneskelige empati og sociale indignation, […]

Perlen af John Steinbeck

af Ann-Kristined. 15. september 2016
Betyder rigdom lykke og kan udsynet til rigdom forstyrre menneskers syn på dem selv og deres omverden? Steinbeck har med ”Perlen” skrevet en fortælling, som bliver siddende i læseren efter endt læsning. Han tager os med på en rejse til et land, som er ganske anderledes end Danmark, hvor vi møder Kino og hans kone […]