NYESTE
Født:
1970, Sverige

Joanna Rubin Dranger

Født i Stockholm, hvor hun endnu bor med sin mand og børn.

Hendes debut var børnebogen “Arg! Nittiotalets argaste bok” som hun skrev med veninden Anna Karin Cullberg og denne blev udgivet i 1989. Samme år vandt hun en pris for denne bog. Sammen med samme veninde udgav hun “Ledsen, en helt vanlig historia” i 1991. Det var først 8 år senere, nemlig i 1999, at hun selv udgav romanen “Fröken Livrädd & Kärleken”, som var en tegneserie og som fik stor opmærksomhed i Sverige og udlandet. I 2000 blev hun tildelt “Stora Svenska Illustratörspriset” med ordene: “för att hon med charm, intelligens och humor förmår gestalta skiftningarna i vår vardag.”

Hendes største værk indtil videre udkom allerede året efter med titlen “Fröken Märkvärdig & Karriären”, som både blev oversat til norsk, finsk, engelsk og japansk foruden dansk. Hendes værker beskæftiger sig med kønsrollerne i samfundet samt hvad der forventes, hvilket især bliver behandlet “Fröken Märkvärdig”, som i øvrigt blev til en animeret film i 2010. Udover hendes voksen- og børnebøger har hun beskæftiget sig med frimærker, bogomslag og illustrationer og hendes værker har blandt andet været udstillet i Stockholm. Hendes illustrationer kan desuden findes i flere svenske aviser fra tid til anden.

Kilde: oversat fra svensk fra siden www.bonnierforlagen.se

Bibliografi

2007  Frøken Mærkværdig og karrieren (graphic novel)

 

Frøken Mærkværdig og Karrieren af Joanna Rubin Dranger

af Ann-Kristined. 21. juni 2014
Hvem bestemmer hvad man skal med livet? Forældre, samfundet omkring én eller en selv? Det er et af de vigtigste spørgsmål som Dranger stiller i denne graphic novel, som på dansk blev udgivet i 2007. Hovedkarakteren er den unge Frøken Mærkværdig, som allerede fra barnsben får at vide, at hun altid skal være succesrig og […]