NYESTE
Født:
1975, Norge

Gunnhild Øyehaug

Gunnhild Øyehaug (f. 1975, Volda) debuterede som forfatter i 1998 med digtsamlingen Slaven av blåbæret og har siden skrevet både noveller, essays, romaner og filmmanuskripter. Hendes bøger er udkommet på flere sprog, blandt andet novellesamlingen Knuder (da. 2018) og romanen Vente, blinke (2010), der blev nomineret til den amerikanske National Book Award og har givet hende stor international anerkendelse.

I 2020 udkom hendes roman Præsens Maskine, om hvilken Berlingske skrev: “En fabelagtig fortælling … Som læser bliver man suget med på Gunnhild Øyehaugs syret ekvilibristiske sprogrejse mellem de adskilte verdner, de ensomme øjeblikke, mærkelige klaverøvelser, fejllæsninger og tilfældets uforudsigelige konsekvenser … En usædvanlig stimulerende læseoplevelse.”

Med novellesamlingen Onde blomster (2022) udforsker Gunnhild Øyehaug novellen som genre, og hun både læner sig op ad og bryder de traditionelle genrekonventioner.

Gunnhild Øyehaug er uddannet i litteraturvidenskab fra Bergen Universitet og har tidligere været medredaktør på tidsskrifterne Kraftsentrum og Vagant samt litteraturkritiker for Morgenbladet og Klassekampen. I dag arbejder hun som underviser på Skrivekunstakademiet i Hordaland.

“Knuder er en både smuk og komisk fortælling om begær og bedrag og om længslen efter at blive set,” skrev Politiken i en 5-stjernet anmeldelse.

I USA er hun blevet kaldt ‘novellens norske mester’ af The New Yorker-kritikeren James Wood, og hendes roman Vente, blinke blev nomineret til National Book Award 2018, der er en af de mest prestigefyldte litterære priser i USA.

Kilde: Forlaget Gutkind

Bibliografi

2022  Onde blomster (noveller)

2020  Præsens maskine

2018  Knuder (noveller)

2016  Undis Brekke

2010  Vente, blinke

 

Onde blomster af Gunnhild Øyehaug

af Christian Møgeltoftd. 2. april 2022
Ifølge sædvanligvis pålidelige kilder skabte de gale briter i Monty Python deres inderligt underlige sketcher i perioden 1969-1974, hvorefter de angiveligt stoppede. Eller gjorde de? Jeg tror, gruppen er reinkarneret i den prisbelønnede norsk forfatter Gunnhild Øyehaug. Mage til lattervækkende syrehoved skal man lede længe efter, og det er ubetinget positivt ment. Bare læs de […]