NYESTE
Født:
1931, Danmark

Frits Helmuth

Frits Helmuth Pedersen (f. 3. juli 1931 i København, d.12 december 2004) var en af dansk skuespils helt store figurer med en karriere strækkende sig over næsten 70 år.

Efter studentereksamen i 1950 var han elev på Det kongelige teater til 1952, og debuterede samme år på Alléscenen. Udover flere mange års skuespil på diverse scener, herunder Det kongeliges i årene 1953-59, var han med i mere end 40 film og serier; den første fra 1938 (”Blaavand melder storm”) og den sidste sendt i 2005 (julekalenderen ”Oskar og Josefine”).

Mange vil særligt huske ham fra ”Dansen med Regitze”, Bodil-prisbelønnet for ’Bedste mandlige hovedrolle’, i samspil Ghita Nørby, og fra ”Det forsømte forår” som den onde lektor Blomme, for hvilken rolle han modtog både en Bodil-og Robert-pris. Modtog også Bodil-pris for ’Bedste mandlige birolle’ samt yderligere en Bodil og en Robert for ’Bedste mandlige hovedrolle’ i karrierens forløb.

Læs mere her.

Bibliografi

2000  Med mellemrum (erindring)

 

Med mellemrum af Frits Helmuth

af Vibeke Holm Andersend. 5. juni 2013
Frits Helmuth, “ølhundens søn”, eller som han selv foretrækker det, “Osvalds knægt”, fortæller i bogen “Med mellemrum” om sit liv som skuespiller. Allerede som 7-årig fik han sin første rolle – umiddelbart efter studentereksamen blev han optaget på Det kongelige Teaters elevskole. Og ingen er vel i tvivl om, at det var det rette sted […]