NYESTE
Født:
1928, Mexico

Carlos Fuentes

Mexico, 1928-2012 

Carlos Fuentes var ikke bare forfatter, men også dramatiker, kritiker og diplomat. Han opnåede stor anerkendelse rundt omkring i verden for sine eksperimenterende værker. Forfatterskabet omfatter mere end 20 romaner, og Fuentes regnes for en af Mexicos mest markante forfattere og intellektuelle. For år tilbage blev han indstillet til Nobelprisen i litteratur, men fik den aldrig. Han blev dog hædret med mange andre priser gennem sit lange forfatterskab, herunder Premio Miguel de Cervantes i 1987 – en af de mest prestigefulde priser i den spansksprogede verden. 

Han er blevet kaldt en mexicansk Balzac – selv nævnte han ud over Balzac også Miguel de Cervantes og William Faulkner som de forfattere, der havde betydet mest for ham. 

Carlos Fuentes voksede op med en diplomatfar og kom til at bo i mange forskellige latinamerikanske hovedstæder. Han så derfor allerede fra barnsben på verden omkring sig med en skeptisk outsiders blik, og det lå tidligt i kortene, at han skulle blive en engageret samfundsdebattør, som ofte optrådti verdenspressen. Han var særligt interesseret i mexicansk politik og USA’s politik over for Latinamerika. Og han var aktiv helt indtil sin dødsdag, hvor hans sidste artikel udkom på tryk. 

Kortromanen Aura fra 1962 udkommer for første gang på dansk i 2020 og er af flere blevet kaldt Carlos Fuentes’ måske bedste roman. Det siger ikke så lidt om et forfatterskab, der også tæller Kristoffer ufødtArtimio Cruz’ død og Den gamle gringosom alle udkom på dansk i sidste århundrede på Gyldendal. 

Kilde: Forlaget Skjødt

Bibliografi

1962  Artemio Cruz’ død

1962  Aura

1967  Hamskifte

1978  Hydraens hoved

1985  Den gamle gringo

1986  Kristoffer ufødt

1992  Det begravede spejl

1993  Felttoget

1999  Årene med Laura Díaz

2000  Inez

 

 

Aura af Carlos Fuentes

af Bjarne Jensend. 15. november 2020
Carlos Fuentes kortroman, Aura, er fra 1962, men foreligger nu på dansk for første gang, takket være det spansksprogede specialiserede forlag Skjødt. Med sine 75 sider i et ret lille format, er der virkelig tale om en kortroman, så kort, fængslende og fascinerende, at jeg læste den to gange. Felipe Montero besvarer en annonce i […]