NYESTE
Født:
1890, Rusland

Boris Leonidovich Pasternak

Født i Moskva og død 1960 i Peredelkino ved Moskva.

Hans forældre var kunstneriske – faderen var maler og moderen pianist. Selv studerede han også først selv musik, men begyndte med filosofi efter en tid. Han studerede i Marburg i 1912, men dette ophold ledte ham til en krise – og denne ledte ham til poesien. Han udgav små samlinger i 1914 og 1917, men det var først med værkerne “Min søster livet” fra 1922 og “Tema og Variationer” fra 1923 som ledte til hans egentlige gennembrud.

Som ung eksperimenterede han meget og samlingen “Den anden fødsel” fra 1932 viser overgangen til en mere simpel udtryksform. I dag kender vi ham bedst for romanen “Doktor Zjivago”, som blev skrevet mellem 1945-56, og denne blev i førte omgang nægtet udgivelse. I 1957 blev den dog udgivet i Italien og blev endda oversat til dansk året efter – med stor succes.

Da han skulle have modtaget Nobelprisen, begyndte en hadsk kampagne mod ham som forfatter og dette ledte til at han måtte afstå prisen. Han blev betegnet som antisovjetisk og det var først længe efter hans død at “Doktor Zjivago” blev udgivet i Sovjetunionen – nærmere bestemt 1988. Han fik desuden fra 1937 publikationsforbud. Han skrev hovedsageligt digte.

Tildelt Nobelprisen i 1958 men var af politiske årsager tvunget til at afslå prisen. Begrundelsen for at han skulle have haft Nobelprisen var følgende:

“for his important achievement both in contemporary lyrical poetry and in the field of the great Russian epic tradition”.

Kilder: Denstoredanske.dk samt Nobelprize.org

Bibliografi

1914  En tvilling i skyerne (digte)

1917  Min søster Livet (digte)

1931  Lejdebrev (erindring)

1953  Prosa (digte i dansk udvalg)

1957  Doktor Zhivago

1959  Den sidste sommer

1959  Forsøg til en selvbiografi (erindring)

1961  Digte (digte i dansk udvalg)

 

Doktor Zjivago af Boris Pasternak

af Christian Møgeltoftd. 1. maj 2019
Nobelprisen
“Doktor Zjivago er en af verdenslitteraturens store kærlighedsklassikere,” fortæller omslaget på Gyldendals genudgivelse. Filmatiseret med kolossal succes og stærkt medvirkende til, at forfatteren i 1958 modtog Nobelprisen i litteratur. Bliver det større? Well, hør en af de typiske replikker, hvor den underskønne Lára kærligt henvender sig til sit livs elskede Júrij en af de første […]

Den sidste sommer af Boris Leonidovich Pasternak

af peped. 12. april 2002
”Den sidste Sommer” er en dejlig fortælling, man får vidunderligt ondt i hovedet af at læse. Hovedpersonen Ser’òza genoplever sommeren 1914, i hvilken han blandt andet bliver ansat som huslærer og forelsker sig i den danske stuepige Anna. Pasternak skriver her i store billeder og vendinger, med poetisk indskudte sætninger, og gør dermed ”Den sidste […]

Doktor Zhivago af Boris Leonidovich Pasternak

af peped. 14. august 2001
“Dr. Zhivago” er en af de største, russiske værker fra det 20. århundrede. Den halvbiografiske roman starter i 1903 hvor Iurii Andreievich Zhivagos mor dør. Hans far begår selvmord, under stærk indflydelse af advokaten Komarovsky. Drengen bliver herefter opfostret af familien Gromenko, hos hvem han opdager sit poetiske potentiale og i øvrigt beslutter sig for […]