NYESTE
Fotograf:
Lærke Posselt

Anita Furu

Anita Furu debuterede i november 2017 på Forlaget Gladiator med romanen Mit halve liv, som modtog Bogforums debutantpris, 2018.

Om sig selv skriver hun:

“Jeg er født for længere og længere tid siden, helt præcist i 1962. Min stadig fjernere barndom fandt sted i Jægersborg ved København i en boligblok fuld af legekammerater. Kernefamilien bestod af en dansk mor, en far med skandinavisk/spansk/jødisk baggrund, min storesøster og mig.

Debutromanen Mit halve liv er inspireret af min fars opvækst i San Sebastián i Spanien og min farmors jødiske rødder i Kiev og København. Romanens tema er de
n fremmedhed, som hovedpersonen Ruth bærer med sig, og den fortid og tradition, hun på en gang længes efter og ønsker at løsrive sig fra.

Skrivelysten er vokset frem af en læselyst, der blev tændt af Laura Ingalls Wilders Det lille hus i den store skov – her slog verdenslitteraturen ned som et lyn. Det var i 1968. Siden slugte jeg Lindgren, Dostojevskij, Nin og mange, mange flere.

Matematik var også sjovt, så jeg blev uddannet økonom. Nu er vi i 1980’erne. Men sproget var fortsat interessant, og det blev til efteruddannelser i kommunikation og journalistik. Ansat i Statsministeriet siden 2006. Bor på Frederiksberg, har tre børn, som er voksne. Hvordan gik det til? Jeg glæder mig til at skrive flere bøger, mens tid er.”

Fem dage før Anita Furu modtog Bogforums debutantpris for romanen om sin farmor – blev hun selv farmor.

Kilde: Forlaget Gladiator

Bibliografi

2017  Mit halve liv

2019  Jeg er en, der kan sige sådan!

 

Jeg er en, der kan sige sådan! af Anita Furu

af Frank Gabeld. 13. december 2019
Den forældreløse jødiske pige, Ruth, blev bortadopteret til Danmark som 6-årig. Fra én dag til den anden måtte hun undvære sine søskende, sine omgivelser og sit sprog. To af hendes søskende blev placeret i familier i England, mens storebroren måtte klare sig alene i en omtumlet periode i det pogrom-hærgede Rusland. Året var 1906, og […]