0 kommentarer

Venligheden af John Ajvide Lindqvist

af d. 20. august 2021
Info
 
Sideantal

695

Udgivet

2021

ISBN

978 87 7007 474 2

Originaltitel

Vänligheten - oversat af Anders Johansen

Udgave

1. udgave

 

Persongalleriet i John Ajvide Lindqvists murstensroman ”Venligheden” er aldeles elskværdigt og dybt originalt. De seks hovedpersoner kryber ind under huden på læseren, og når den sidste af de 695 sider er vendt, har man lyst til at opleve meget mere sammen med de skønne svenskere.

Også handlingen har sine momenter; men hvis du som jeg har det stramt med overnaturlige hændelser og magiske evner, skal der sluges nogle kameler undervejs. Et sted sammenligner forfatteren sig med den amerikanske gyserkonge Stephen King, der ligeledes svælger i mystik og overtro, og den sammenligning er ikke helt ude i skoven.

I den lille havneby Norrtälje landsætter grumme menneskesmuglere i nattens mulm og mørke en gul container fyldt med døde og døende flygtninge. Næste morgen står den gule tingest bare dér på havnen, ildevarslende og urovækkende.

Containeren brækkes op, en hæslig stank breder sig, men hvad værre er, så siver en brun væske ned i byens å. Fra det tidspunkt ændrer stemningen i Norrtälje sig. Den sædvanlige venlighed og hjælpsomhed forsvinder og erstattes af smålighed, intolerance og det, der er værre. Det er kun et spørgsmål om tid, før alting eksploderer.

Seks vidt forskellige mennesker konfronteres uafvidende med den snigende ondskab, mens de prøver at leve deres dagligliv bedst muligt. Til alt held flettes deres meget umage skæbner sammen.

De to veninder Siw og Anna kæmper mod overvægt og mindreværd, vel vidende at de i mænds øjne allerhøjst er et medlidenhedsknald værd, og kun i en kodyl brandert. De to nørdede venner Max og Johan kæmper mod selvlede og håbløshed, ej heller de kan finde den eneste ene. De to velintegrerede bosniske søskende Marko og Maria klarer sig fantastisk som formueforvalter og fotomodel, men har alligevel deres dæmoner at slås med.

Siw og Max er begge helt bidt af spillet Pókemon Go, som bringer dem rundt til raids i hele byen. De har også begge helt særlige evner, som sætter dem i stand til henholdsvis at høre og se ind i fremtiden; evner, som de hidtil ikke har kunnet bruge, men som nu måske kan forhindre den helt store katastrofe.

Også Siws datter, mor og mormor får disse sære ’Hørsler’ med uhyggelige lyde fra fremtidige hændelser. Til gengæld får Maria besøg af en frustreret Jesus på cafeen, hvor hun arbejder; han er knotten over, at hans skæbne er altid at vende den anden kind til; han vil hellere kæmpe mod uretfærdigheden.

Hyg Dem med uhyggen, som salig Lademann skrev. ”Venligheden” er en pageturner, også selv om den i ny og næ virker lidt konstrueret.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter