122
2021
978-87-7523-936-8
Hvor kommer vi fra, og hvad vil det sige at være menneske? Uanset hvilke evolutionsteorier, der er fremkommet i tidens løb, så er de første fortællinger, læst op i skolen og tegnet i kristendomshæftet, så stærke, at de vækker en helt unik følelse af at være tæt på noget essentielt, tæt på ”kilden til alting”, et urgammelt fællesskab.
Når Peter Madsen fornyr den gamle beretning om skabelsen, de første mennesker på jorden og deres forhold til Gud, lever fortællingerne friskt og stærkt op igen. Fortidens mennesker bliver i hans streg og udvalg af scener og dialoger enkle og nærværende skabninger af kød og blod. Det er en sand nydelse at se den variation af ansigter og kropssprog, som tegneren udstyrer menneskeheden med. Vi genkender følelserne, som er afbildet med stor indlevelse i blyant, tusch, akvarel og gouache. Det er et dygtigt studie i spektret af menneskelige karakterer og følelsesregistre. Vi er både grimme og smukke, naive og ulydige, gudfrygtige i ét øjeblik og som besat af raseri i næste. Vi er arbejdsomme, når vi giver os hen til en fælles sag som byggeriet af den første by, mens vi i næste øjeblik er blinde og hovmodige, så de kristne værdier om medmenneskelighed og ydmyghed styrter til jorden. I historien om Babelstårnet er der klare referencer til vores verden i dag – et hovmod, der har skabt himmelstræbende højhuse, materialisme og menneskelig ensomhed.
En af de fortællinger, der rører mig stærkest, er den om Noas Ark. Noa er illustreret som en helt almindelig gammel mand, vejrbidt af et langt livs tålmodigt slid. Han er et gudfrygtigt menneske og stoler på Guds detaljerede instruktioner om at bygge det mærkelige skib, trods naboernes hån og latterliggørelser. Noas øjne nederst på side 64 er så levende, at han trækker denne del af Det Gamle Testamente tættere på end nogle af mine barndomsfortællinger har gjort. Øjnene inkarnerer menneskelig frygt og undren og i sidste ende tillid og overgivelse til Skaberen.
Tegneserien slutter med budskabet om at se det bedste (Guds billede) i os selv og i hinanden, illustreret gennem 18 forskellige menneskeportrætter. Stillet op på denne enkle måde må det give mening for selv den mest overbeviste ateist, som bare kan oversætte ordet “Gud” med “kærlighed til alt levende”.
Til tegneserien medfølger et hæfte på 87 sider, med noter fra Peter Madsens tre år lange arbejde med at skabe ”Urhistorien”. Der er mange spændende fakta om tilblivelsen af Bibelen og især Mosebøgerne, der leverer stoffet til ”Urhistorien”.
”Urhistorien” er en meget smuk og hjertenær oplevelse. Man genkender den samme grundige research og indlevelse, som Peter Madsen skabte ”Menneskesønnen” med. Begge værker burde findes på skolebiblioteker, uddannelsesinstitutioner, alle vegne, hvor mennesker er nysgerrige og åbner for undren over tilværelsen.
Lån tegneserien på biblioteket