136
2002
3-8042-1090-2
Unterwegs mit Theodor Storm
“Wer den Dichter will verstehen, muss in Dichters Lande gehen”, sagde Goethe.
Det gælder også for den tyske forfatter Theodor Storm (1817-88), der i sine stilfærdige melodiske digte beskrev naturen og befolkningen i sin frisiske hjemstavn. Netop derfor er hans “Land” også blevet forbundet med Nordfrisland og især Husum.
Men Theodor Storm bevægede sig ganske meget rundt i det tyske sprogområde efter datidens forhold. Fra Haderslev i nord til Salzburg i syd, fra Köln i Vest til Brandenburg i øst.
Storm-eksperten, professor Karl Ernst Laage fra Husum, har begået endnu et værk om et kapitel af Storms liv og levned. Denne gang er temaet Husum-forfatterens rejser.
Bogen er redigeret som en art opslagsværk, hvor hver artikels overskrift er den enkelte lokalitet, Theodor Storm besøgte.
Forfatteren giver en lille kort introduktion til rejsernes betydning for Storms forfatterskab og personlige udvikling – og præsenterer et oversigtskort med markerede byer. Mange af de enkelte artikler er forsynet med fotos – historiske som aktuelle – af de steder, hvor forfatteren boede, eller de steder, han besøgte.
Allerede i sine unge år fik Theodor Storm sin horisont udvidet på besøg langt væk fra hjembyen Husum. Han tilbragte sine skole- og studieår i Lübeck, Kiel og Berlin. Og før han slog sig ned i Hademarschen i Nordfrisland, tilbragte han en del af sit selvvalgte eksil i Potsdam og Heiligenstadt, hvor han fik udvidet sin horisont, menneskeligt som litterært.
På sine rejser rundt i Tyskland mødte han interessante personligheder som digterne Fontane, Eichendorff og Mörike, kunstnere som Eggers, Kugler, Otto og Speckter og forlæggeren Hermann Böhlau, der har lagt navn til det forlag, der eksisterer den dag i dag.
Karl Ernst Laage, der var med til at grundlægge Storm-museet i Husum, og som er mangeårig formand for Storm-selskabet, har begået en lille bog, der kan læses af kendere, men også af mennesker med sporadisk kendskab til Theodor Storm.
Den kan læses fra ende til anden – men er også som skabt til bare at bladre i.