0 kommentarer

Under engelsk himmel af Robert Radcliffe

af d. 21. april 2006
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

361

Udgivet

2006

ISBN

87-7955-368-0

Originaltitel

Under an English Heaven

 

Stilmæssigt er “Under engelsk himmel” en blanding af Rosamunde Pilcher og en populærhistorisk beretning om de allieredes bombetogter under 2. verdenskrig. Her er både noget til herrerne og damerne. Den hjemmestrikkede genrebetegnelse – sommerhuslitteratur – må frem: I flere timer var jeg vældig godt underholdt. Det er en let læst fortælling om et gribende emne uden ét eneste kedeligt øjeblik.

I 1943 stiger indbyggertallet i den engelske landsby Bedenham i Suffolk voldsomt, da amerikanerne ankommer og anlægger kaserner og flyvepladser til bombetogterne til Tyskland. Togterne over Atlanterhavet er beskrevet, så man sidder med smertende hals. Angsten, magtesløsheden og alle de unge liv, som går ned med brændende bombefly skudt mere eller mindre i smadder af tyske jagere eller flak, er spændende og smertefuld læsning. Beskrivelsen af det engelske landsbysamfund kontra de amerikanske “gæstearbejdere” er interessant og tankevækkende. At de unge amerikanske soldater døde i flæng på bombetogterne betød ikke nødvendigvis, at de blev modtaget med varme og taknemmelighed i England. Forhåbentlig opførte englænderne sig ikke så uhøvisk i virkeligheden, men bogens miljøbeskrivelser virker hele vejen igennem meget troværdige, så englændernes snobberi er nok i nærheden af sandheden.

Ingen kan læse bogen uden at blive interesseret i de “flyvende fæstninger” som de amerikanske B-17 bombefly blev kaldt. Det er spændende at læse hvordan bombeflyene i forsvarsøjemed fløj i tre lag, vingespids mod vingespids. Hvordan de fløj så tæt, at man tydeligt kunne se nabopiloten. Om kulden i flyene og besætningernes intense fællesskab.

En gang imellem kan oversættere ikke nære sig: Man oversætter IKKE en soldats kaldenavn. Han hedder jo ikke “tommelfingeren-op Spitzer”, vel? Det hedder han faktisk overhovedet ikke og den fejlvurdering forstyrrer læsningen. Det er imidlertid en enlig svipser, og alle flyene har heldigvis beholdt deres amerikanske navne som Misbehavin Martha, overraskende opkaldt efter et af besætningsmedlemmernes lille datter.

Trods emnet er “Under engelsk himmel” ikke for mandlige læsere med følelsesfobier.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter