0 kommentarer

Tre farver og Veronikas to liv af Krzysztof Kieslowski

af d. 27. marts 2015
Info
 
Sideantal

304

Udgivet

1997

ISBN

87-16-14036-2

Originaltitel

Three Colors and The Double Life of Véronique

 

To af 1990ernes store biografsucceser findes her i bogform.

Film-trilogien ”Tre Farver” handler om mennesker, der foretager en eller form for valg – om tilfældighedens mønster. Kieslowskis film maner i helt enestående grad til eftertanke, granskning og refleksion.

Kieslowski holder at skabe situationer, hvor det eksistentielle tæppe pludselig trækkes væk under personerne og de et kort øjeblik ser sig selv og deres liv i et ubehageligt skarpt lys. Hvor skærende koldt – både i den kliniske beskrivelse af omgivelserne og i valget af årstider – Kieslowski sammen med sin medskribent Piesiewicz end skildrer den polske dagligdag i industribyen med de mange boligkarréer, så er der i holdningen til de mennesker, der befolker disse velfærdens betonkulisser hele tiden en formidabel varme og interesse.

Den bedste af fortællingerne, både som tekst og som film, fabulerer over bud nummer 6: Du må ikke bedrive hor. Disse ufærdige gobeliner beskrives som ”forskellige sole – store gule, røde orange kugler på en baggrund af kølige landskaber.” Alle menneskene i disse ti fortællinger er unikke væsener, der desperat prøver at finde sammenhæng i deres liv.

I ”Blå” mister Julie sin familie ved en trafikulykke, som med ét udsletter hele hendes fundament.

I ”Hvid” ender efter en skilsmisse på gaden blandt tiggere. Gennem snuhed og kontakter på det sorte marked tjener han en formue og lægger en lumsk plan.

I ”Rød” kører Valentine en hund ned på gaden og bringer det sårede dyr hjem til dets ejer, en pensioneret dommer, og der opstår et bekendtskab mellem den gamle, tillukkede dommer og den smukke kvinde.

”Veronikas to liv er filmen” om to piger, der bor i hver deres land, men er ens. De hedder det samme, er begge musikalske, moderløse og har hjerteproblemer.

Døde kunstnere plejer at sælge godt. Det bør ikke være den eneste grund til at investere tid i Kieslowskis herligt bizarre historier.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter