0 kommentarer

The Visiting Professor. A Novel of Chaos af Robert Littell

af d. 21. februar 2010
Info
 
Sideantal

274

Udgivet

1993

ISBN

0-571-16958-9

Originaltitel

The visiting professor (Engelsk)

 

Dette må afgjort være den mest flippede bog i Littells fornemme produktion; men den er også en virtuos leg med fortællervinkler, filosofi og finurlige ordspil. Og, okay, måske også med forfatterens midtvejsdrømme om at møde en ung sexet blondine, der er parat til lidt af hvert…

I hvert fald er det i korte træk hvad der sker for den distræte 46-årige russiske kaosteoretiker Lemuel Falk, da han som gæsteprofessor ankommer til et amerikansk provinsuniversitet.

Selvom en seriemorder lurer i periferien af historien, er dette først og fremmest en kærlighedshistorie og en fin skildring af et liv med kollegiefester, akademiske diskussioner og en russer, der oplever mulighederne for et nyt liv med den vestlige frigjorthed. En frigjorthed, der vel at mærke også har sine egne normer og grænser.

Andre spændingsforfattere har forsøgt sig med mere almindelige handlingsforløb, f.eks. John Le Carré i den ujævne og irriterende “The Naive and Sentimental Lover”, hvor den britiske stil bliver så patetisk som en dårlig filmatisering af “Gensyn med Brideshead”.

I denne skæve roman oplever vi en Robert Littell på slap line, der leger sig gennem en historie, som kun bliver storslået, fordi han er så god til at puste liv i sine små pudsige “lermennesker”.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter