0 kommentarer

Storefjeld af Jan Kjærstad

af d. 7. august 2018
Info
 
Sideantal

358

Udgivet

2018

ISBN

978 87 638 5588 4

Originaltitel

Berge - oversat af Sara Koch

Udgave

1. udgave

 

7 stjerner. Gid karakterskalaen rakte højere. For den norske stjerne(!)forfatter Jan Kjærstads klassisk spændende, analytisk skarpe og afsindigt velskrevne roman “Storefjeld” fortjener al mulig ros.

Det er år siden, jeg har været så optaget af en bog. Både fordi den er elementært underholdende (gjorde hovedpersonen dét, han beskyldes for?), og fordi man bliver lidt klogere på vores populistiske samtid (av, hvor det svider), men måske især fordi vi præsenteres for tre medrivende portrætter af vidt forskellige mennesker skrevet med en næsten skizofren empati.

Af forlaget præsenteres “Storefjeld” som en bog om Utøya, der ikke handler om Utøya. Kan hænde. I hvert fald fremmaner Kjærstad den massepsykose, der griber en befolkning, når en ubegribeligt ondsindet forbrydelse rammer samfundet som lyn fra en klar himmel.

23. august 2008 findes fem mennesker bestialsk myrdet, med halsen skåret over, i en hytte i naturområdet Blankvann syd for Oslo. Arbeiderpartiets karismatiske lederskikkelse, Arve Storefjeld, hans kæreste, hans datter Gry, Grys franske kæreste og dennes 9-årige datter. En tragedie af episke dimensioner.

Vi får tre vinkler på historien. Den udbrændte journalist Ine Wang har netop indleveret en portrætbog om Arve Storefjeld og er pludselig ekspert i den ramte kendisfamilie. Hendes karriere – og liv – får et tiltrængt boost, men kan hun være bekendt at glæde sig over personlig succes på baggrund af så grusom en hændelse?

Den sky dommer Peter Malm nyder sit tilbagetrukne liv med god litteratur, udsøgte marmelader og veltilberedte cocktails – garneret med et gennemciviliseret menneskes tanker om en civilisation i forfald – da han mod sin vilje udpeges som dommer i dén retssag, der optager hele Norge. Han tvinges nu frem i lyset, men fortjener i egen optik ikke andet og mere end et liv i skyggen. Kan han stå for presset?

Endelig kommer vi helt ind under huden på den sære forfatter Nicolai Berge, der står anklaget for at have begået mordene, men er mere optaget af en række (kostelige!) ideer til nye noveller. Han er tidligere kæreste med Gry Storefjeld, tidligere ungdomsleder i Arbeiderpartiet, som han nu kritiserer skånselsløst, tidligere soldat med ekspertise i netop den type våben, som er brugt ved mordene. Men har den blide og idealistiske Berge virkelig gjort det?

Jan Kjærstad gør sig væsentlige tanker om, hvordan ånden i et højtudviklet retssamfund med ét kan degenerere til gammeltestamentlige krav om øje for øje. Findes der overhovedet en passende straf til et menneske, som har skåret halsen over på fem uskyldige mennesker, heriblandt en 9-årig pige? Er vi parat til at gøre undtagelser i vores åh-så-humanistiske domspraksis, når vi en sjælden gang konfronteres med den personificerede ondskab hos en Breivik – eller en Berge?

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter