0 kommentarer

Sommerbarn af Kirsten Myers

af d. 7. november 2013
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

315

Udgivet

2013

ISBN

978-87-02-14313-3

 

Jeg ville næsten ønske jeg ikke havde læst bogen – for den er så grusom og uafrystelig, at det faktisk bliver ubærligt. Samtidig kunne jeg ikke lægge den fra mig, men læste den i ét langt stræk – måtte vide hvordan det gik med Anne.

Anne er et uelsket, uønsket barn. Hun blev kun født, fordi hendes storesøster Vibeke døde i en ulykke – og man skal have både en dreng og en pige. I huset hænger et billede af mor, far, Troels og Vibeke – men der er ingen billeder af Anne. Storebror Troels er mors dreng – Vibeke var fars pige – Anne er ingens barn. Ingen holder af hende, tværtimod hader Troels hende, banker hende dagligt og fortæller hende hvor dum, grim og uduelig hun er.

Forældrene sanser ingenting. De er enten fulde eller har tømmermænd. Anne kan faktisk bedst lide når de er fulde – og glade! Når Anne prøver at nå sin mor, bliver hun afvist. Hun prøver at fortælle hende at Troels banker hende, men mor tror ikke på hende – tværtimod får hun skældud for sin klodsethed og alle de blå mærker hun bærer rundt på.

Når der kommer gæster forvandler mor sig til Ghita Nørby – fiks og glad med en lille sang og et smil på læben. Men når familien er alene kigger mor ind i fliserne. Eller bliver husjomfruen, der regerer i køkkenet.

I familien bor også farfar – som skal have særforplejning på grund af sit klaprende gebis – og ellers meste sidder i sin vippestol og sover.

Ingen i familien er glade. Far er alkoholiker, interesserer sig ikke for sine børn, men higer fortsat efter sin fars opmærksomhed og anerkendelse – mor er utilfreds med sin rolle og arrig over at farfar bor der – Troels er godt på vej til også at blive alkoholiker allerede inden han er konfirmeret – han er opfyldt af vrede, overset af deres far og misforstået af deres mor – lille Anne er forsømt, fuldstændig overladt til sig selv og Troels’ ondskab, trusler og vrede, som dagligt går ud over hende. Der er ingen hun kan tale med om, hvad der foregår i hjemmet. Selv hendes lærer hader hende, og ydmyger hende i klassen.

Annes historie er fantastisk fortalt. Meget troværdig og usædvanlig grusom. Her er en forfatter der kan skrive, så tiden står stille mens man læser.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter