0 kommentarer

Solstik : udvalgte noveller og et digt 1961-1995 Af Knud Holst (f. 1936)

af d. 9. juli 2014
Info
 
Sideantal

280

Udgivet

2014

ISBN

978-87-11-35680-7

 

Fra min skoletid er der tre noveller der stadig står skarpt i min hukommelse, det er ”Vædderen” af Cecil Bødker, ”Savannen” af Ray Bradbury og endelig ”Fasanen” af Knud Holst. Jeg kan ikke sige hvorfor det lige blev de tekster der har bidt sig fast i min hjerne, for vi læste mange gode ting. Da jeg nu har genlæst ”Fasanen” i Lindhart og Ringhofs udvalg af Knud Holst noveller, kan jeg kun konstaterer at den stadig er gangbar i min optik. Knud Holst er kommet frem af glemslen, efter hans datter Hanne-Vibeke Holst udkom med sit roman om faderen i 2013 og det mener jeg er en berigelse for novellelæsere.

Solstik er en samling på 24 af Knud Holsts bedste noveller fra de syv samlinger han nåde at udsende inden sin alt for tidlige død i 1995. Derudover, er der tre noveller skrevet kort før hans død og som her udkommer for første gang.

Bogen indledes med en fin lille introduktion af Hans Hertel – Professor i nordisk litteratur ved Københavns Universitet – illustreret med et par fine stregtegninger af Knud Holst.

Novellerne er kategoriseret i fire temaer, drengeliv, landliv, hverdagsliv og endelig skyggeliv, der er således ikke tale om en kronologisk rækkefølge. Selv om en del af novellerne er fra 60’erne er de stadig aktuelle i deres beskrivelse af dagliglivet og sprogligt er de en fornøjelse.

Jeg kan godt sige det er en novellesamling som jeg kommer til at vende tilbage til mere end engang i de kommende år.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter