0 kommentarer

Slægten 1: Den hellige Knud af Maria Helleberg

af d. 13. november 2009
Info
 
Sideantal

276

Udgivet

2005

ISBN

87-11-29081-1

 

1. bog af Slægten, en serie af historisk episke fortællinger om Danmarks historie fra 1000-tallet til vor tid, udviklet af Det Historiske Hus.

Denne første roman er skrevet af forfatteren Maria Helleberg, som bl.a. har skrevet historiske romaner som “Leonora” og “Rigets frue”.

Til start får vi en kort opremsning fra danmarkshistorien, sæder, vaner og krigsførsel i vikingetiden, til bedre forståelse for handlingen og hvorfor man som knægt skal ud og gøre sig i et slag, for at vinde sig et navn med hæder og ære, som regel ved plyndring og afbrænding.

Citat: “Det var hans første togt ud i verden. Han var taget hjemmefra for at vinde navn, ry og velstand. Kongen havde kaldt til krigstogt i England, og Valdemar havde fulgt Asbjørn Estridsen, uden at overveje om det var klogt. Det var, hvad en modig ung mand gjorde med sit liv. Nu var det blevet hans tur, og han var fast besluttet på at udrette noget stort”.

Vi befinder os i tiden fra år 1069 til 1104 – og følger slægtens stamfar, den unge Valdemar Dane fra sit fangenskab hos den blodige engelske kong Vilhelm, til han bliver hirdmand for den danske konges bror, Knud Estridsen, (senere Knud den Hellige).
Vi følger de 2 mænd gennem ægteskaber, flugt fra bondeoprør og intriger og til Knuds blodige død i Albans kirke på Fyn – ophøjet til helgen.
Man følger Valdemars videre færd fra sin Danegård på Fyn, hvordan han overlever adskillige konger, Estridsønner og sin elskede kone Hedvig, der dør i barselsseng.

Dette er historiefortælling om danske mænd der drog i viking for at vinde hæder og rigdom til de så småt begyndte at blive kristne, dengang mænd selv måtte ud og finde en vej og et navn i livet, helst som hirdmand for en konge eller jarl.

Den er fortalt med Valdemar som en central og troværdig figur gennem hele den noget grusomme men også lidt romantiske fortælling.

Der er dog visse steder i bogen, der kunne være uddybet lidt mere á la murstensroman, og andre steder hvor der bliver genfortalt lidt rigeligt – vi har jo læst det én gang.

Er man til historiske fortællinger, så kan denne varmt anbefales, og så har den endda efterfølgere med ligeså mange forfattere – skønt for os med hang til disse.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter