422
2015
978-87-7146-408-5
LE DÉTROIT DU LOUP
Krimien foregår i det nordligste Norge ved Barentshavet. Udgangspunktet er øen Kvaløya, der gennem generationer har været hjemsted for store flokke rener på træk hvert forår og sommer. Her følger vi makkerparret Klemet og Nina, der er ansat i renpolitiet. De har særlige opgaver med at håndtere konflikter mellem på den ene side rensdyravlerne og på den anden byboerne og den voksende industrielle udvikling, som udvindingen af olie og gas har ført med sig.
Handlingen ruller af sted fra første side, hvor vi er midt i et af de store forårstræk. Renerne skal svømme over Vargsund for at komme over til øen Kvaløya, med hovedbyen Hammerfest. Men noget går galt denne gang. En ung samer bliver trukket ned under vandet sammen med en flok panikslagne rener. Det ser ud som en ulykke, men der følger flere underlige dødsfald efter, som Nina og Klemet drages ind i efterforskningen af.
I ”Skyggerne vender tilbage” møder læserne den suveræne dykker, Nils Sormi, der har vendt sin samebaggrund ryggen og er blevet olieselskabernes maskot. Vi møder også ejendomsmægleren, den sleske og kyniske finne, Tikkanen, og den unge idealistiske same Anneli, som blev enke efter drukneulykken, samt et helt galleri af brogede personligheder, der blandt andet portrætteres på Hammerfests barer.
Krimien giver et grundigt billede af sammenstødet mellem to forskellige verdener. Det vestlige verdensbilledes tro på evig økonomisk fremdrift, her ved olie- og gasudvinding, med deraf følgende lufthavne, større veje, logistikbaser, boreplatforme og boringer i havbunden. Alt uden lydhørhed over for naturen og for rensdyravlernes levevilkår og hellige steder.
Som utrænet krimilæser er det svært at give krimien en vurdering. Undervejs føltes den ret lang, og til tider omstændelig og indviklet med mange personer. Men efterhånden krøb fornemmelsen af det særlige arktiske miljø og ditto personer ind under huden. Personligt var den største gevinst indsigten i samerkulturen, oliemiljøet og de iskolde svinestreger, som oliebosser og myndigheder kan begå, når det gælder økonomisk gevinst. Ikke kun samernes levevilkår er udsat for overgreb, men også de dykkere, som i halvfjerdserne koldblodigt blev misbrugt uden omtanke for deres helbred.
Bogen er ikke uden humor. I slutningen opstår en scene, som er meget morsom beskrevet!
Skyggerne vender tilbage er anden bog om Klemet og Nina fra renpolitiet og kan læses uafhængigt af den første: ”Fyrre dage uden skygge”.