0 kommentarer

Silver Swan af Benjamin Black

af d. 20. november 2011
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

311

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7053-632-5

Originaltitel

The Silver Swan

 

Patologen Quirke opsøges af en gammel skolekammerat, som beder ham undlade at obducere hans kønne kone Laura Swan, der tilsyneladende har druknet sig selv. Quirke opdager et stik i kvindens arm og finder ud af, at hun er fyldt med sprut og narko. Da han graver lidt i sagen, viser det sig, at Lauras partner i skønhedssalonen Silver Swan, englænderen med det karakteristiske sølvhår, er lidet fin i kanten. Og hvad foretog Laura sig egentlig under sine hyppige besøg hos den mystiske indiske healer, dr. Kreutz, der har et rend af midaldrende kvinder i sin lurvede klinik?

Sideløbende følger vi, nu afdøde, Laura Swan, der som en eksotisk rose i den mørke, irske slum kæmper sig frem til en plads i lyset, kun for at blive udnyttet af slibrige mænd.

Forlaget lokker med, at “Silver Swan” er en elegant noir-roman fra 50’ernes Dublin, og det giver jo straks associationer til Kerrs formidable Berlin Noir-serie. Men ak, så godt og medrivende skriver Benjamin Black slet ikke. Historien er for lineær, persongalleriet for gråt, og fortidens Dublin henligger i de fantasiløse beskrivelsers tåger. Er ‘noir’ nu forvansket til blot at betyde en krimi, der foregår i det 20. århundrede?

Quirke er tænksom, tung og tøndeformet. ‘Uskyldig’ kalder hans kyniske datter Phoebe ham. Ikke just sindbilledet på en noir-detektiv, hvilket kunne være ganske sympatisk, hvis han ikke var så ulideligt trist og stillestående. Resten af personerne er usmilende, tavse, forlegne, ofte generte; de keder sig med anstand vel vidende, at livet er en jammerdal, som kun kan dølges med hård sprut og masser af tobak.

Oversætteren Claus Bech brillerer med mange små unøjagtigheder og upræcise formuleringer. Hvad betyder for eksempel “jeg gav hende vinden forfra”?

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter