0 kommentarer

She’s come undone af Wally Lamb

af d. 8. september 2008
Info
 
Sideantal

465

Udgivet

1999

ISBN

0-671-00375-5

Originaltitel

She's come undone

 

“She´s come undone” er en hverdagshistorie, der foregår i nutidens USA. Hvis man har tendens til at holde af socialrealisme vil man afgjort synes om denne bog.

Romanens hovedperson og fortæller er den yngre kvinde Dolores Price, der fortæller om de begivenheder, der har gjort hende til den person, som hun er i dag.

Som barn og ung pige er Dolores en enspænder, der bliver drillet i skolen, blandt andet fordi hun er lettere overvægtig. Derhjemme er det ikke meget nemmere, for Dolores må affinde sig med, at være vidende til forældrenes skænderier, faderens utroskab og meget andet. Alt dette har gjort Dolores til en usikker og selvudslettende person, der vil gøre meget – og jeg gentager meget, for at komme ind i varmen hos klassekammeraterne, og hun vil ligeledes gøre meget for at få forældrenes fulde opmærksomhed.

Man kan i virkeligheden godt kalde “She´s come undone” for en form for opremsning af en række begivenheder, hvor Dolores er hovedpersonen, og hvor man kan læse sig frem til, hvordan andre menneskers opførsel kan påvirke et enkelt menneskes livskvalitet mange år frem i tiden. Samtidig med, at man læser om forskellige begivenheder får man også Dolores` udlægning af sagerne, og selvom det måske kan lyde lidt kedeligt eller konstrueret, så er det langt fra tilfældet.

“Shes´s come undone” er en læseværdig bog, der giver et godt indblik i andre menneskers tankegang og livsførsel, og den er et glimrende eksempel på, hvilke konsekvenser mobning og en miserabel opvækst kan have på et menneske. Sproget kunne måske godt være løftet op på et højere niveau, men forfatteren har noget på hjerte, og al respekt for det.

Alt i alt kan jeg konstatere, at romanen er læseværdig uden at være nobelpris-materiale, og der er ingen store overraskelser i bogen, derfor får “She´s come undone” tre stjerner for en jævnt god præstation.
OBS: Bogen er læst på originalsproget.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter