0 kommentarer

Seksløberen som blev tavs af Glendon Swarthout

af d. 1. august 2008
Info
 
Sideantal

213

Udgivet

1977

ISBN

87-15-00742-1

Originaltitel

The shootist

 

‘Vestens skrappeste revolvermand så nu selv døden i øjnene. En uhelbredelig sygdom, kun få måneder tilbage at leve i. Da gik han på jagt efter tre mordere, der skulle gøre ham følgeskab i døden.’
Bagsideteksten giver et billede af en ganske banal og klichéfyldt cowboyroman, og det er ‘Seksløberen som blev tavs’ absolut ikke! Her er tale om en særdeles solid og dyster beretning om John Bernard Books, revolvermanden, der har kræft i endetarmen, uhyggelige smerter og kun et par måneder tilbage at leve i. Han indlogerer sig hos en enke i El Paso, mens han afventer dødens komme. Det rygtes hurtigt i byen at den berygtede revolvermand ligger for døden der, og snart invaderes Books af journalister, bedemænd, sheriffer, ekskoner og andre der ser en chance for at slå plat på hans navn og ry. På den måde stilles de mindre pæne sider af den menneskelige psyke nøgent og ærligt til skue. Pludselig er det revolvermanden der er offeret og den almindelige borger der er udyret. Det er grumt og tankevækkende.
Endnu en lille finesse er, at da Books indser at han har tilbragt sit liv i det måske smukkeste land der findes, uden at give sig tid til at nyde det, køber han en avis og beslutter sig for at læse alt der står i den. Nyheder, offentlige bekendtgørelser, annoncer – ALT!

Sygdommen tærer kraftigt på Books, det er fantastisk beskrevet så man nærmest selv føler sig syg. Problemerne med hans vandladning er næsten det der står stærkest på nethinden efter endt gennemlæsning.
Books og enken er figurer jeg først frygtede ville være flade karikaturer, men nøj hvor de blomstrer for ens øjne. Deres samspil kunne der skrives operaer om. Og det burde en eller anden gøre.
Volden i historien er usmykket og rå, det er ikke som westerns er flest. Her skydes der gennem kød og blod, den gængse glorificering som genren har lidt af, især på film, er fuldstændigt væk.

Bogen er blevet til en film med John Wayne, og hvad der er endnu mere bemærkelsesværdigt, – den har været inspirationskilden til manuskriptet bag ‘De Nådesløse’ med Clint Eastwood. Sidstnævnte er ligeledes en meget dyster affære, hvor de gode ikke var gode, og de onde ikke bare var onde.

John Books historie er menneskelig, ærlig til det pinefulde, smertelig, dyster, samt voldelig og rå. Den kan klart anbefales.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter