0 kommentarer

Så nyser jeg igen… af Peter Abrahamsen

af d. 17. januar 2017
Info
 
Sideantal

80

Udgivet

2016

ISBN

9788799774234

 

Mange vil nok kende Peter Abrahamsen som musiker, producer og radiovært. Med “Så nyser jeg igen…” har han begået en dejlig lille digtsamling.

Samlingen indeholder digte og rimede vers, som der står på forsiden. Den indeholder rigtig mange fine tekster til eftertænksomhed, tilbageblik og store tanker. Fælles for dem alle er, at de holder sig nede på jorden, hvor alle kan være med. Vi er ikke ude i noget Inger Christensen eller Theis Ørntoft. Vi er slet ikke i nærheden. Vi er helt nede på jorden sammen med Abrahamsen. Flere gange under læsningen, tænkte jeg at digtene var “folkelige”, uden at jeg helt kan definere det begreb – men det er i alle henseender positivt ment. Hvor jeg med førnævnte digtere skal lægge nakken tilbage og se opad for at forstå hvad de skriver (og så forstår jeg det endda alligevel ikke helt), så kan jeg med Abrahamsen se lige ud, for han møder mig i øjenhøjde, lige der hvor jeg er. Lige midt i hverdagen og virkeligheden. Jeg føler mig tryg i Abrahamsens selskab. Føler at han taler lige præcis til mig. Selvom “Så nyser jeg igen…” måske ikke er hvad man normalt vil betegne som stor digtekunst, så er det i min verden rigtig god litteratur. Netop fordi den møder mig hvor jeg er, og taler til mig, i stedet for hen over hovedet på mig – og derved bliver det måske alligevel digtekunst af et vist format.

Bogen indeholder en skøn blanding af digte, rimede vers og sange, og det fungerer rigtig fint. Mere eller mindre fælles for dem alle er, at de handler om at være i livets efterår. Jeg formoder at digtene tager udgangspunkt i nuet, forfatterens nu, og selv om jeg selv nok kun er i livets sensommer, aner jeg efteråret i horisonten, og kan nikke genkendende til meget af det Abrahamsen skriver om.

Flere af digtene er gendigtninger af andre digteres værker, og min absolutte yndling i den henseende, er bogens sidste digt: “Sku’ gammelt venskab”, der er en gendigtning på hverdagsdansk af Jeppe Aakjærs tekst til Robert Burns’ “Auld Lang Syne” (“Skuld gammelt venskab”). Teksten kan synges på den gamle melodi, og trækker en god gammel sang lige ind i nutiden, hvor den får et nyt liv.

Tak til Peter Abrahamsen for en lille bog med store digte. En bog hvis ekko vil lyde i baghovedet en rum tid efter endt læsning, og en bog der inviterer til at blive taget ned fra hylden fra tid til anden.

Hør Peter Abrahamsen synge sin nye tekst til “Sku’ gammelt venskab…” her…

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter