0 kommentarer

Pigen med de syv navne – min flugt fra Nordkorea af Hyeonseo Lee

af d. 15. januar 2016
Info
 
Sideantal

390

Udgivet

2015

ISBN

978-87-638-3389-9

Originaltitel

The Girl with Seven Names

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

I medierne er Nordkorea ofte blevet beskrevet som verdens mest lukkede land, blandt andet fordi befolkningen lever under et forfærdeligt og diktatorisk kommunistisk styre, hvor befolkningen ikke har selv basale frihedsrettigheder, hvor befolkningen overvåger og stikker hinanden og hvor turister (de få der rejser dertil) ikke må rejse rundt på egen hånd.

Det er forfærdeligt at nogle mennesker vokser op under sådan et styre, men da det er særdeles vanskeligt at flygte fra Nordkorea, er det også ganske sparsomt med at opdrive fortællinger, der kan berette om, hvordan det opleves at leve i et land, hvor manglende rettigheder og historieforfalskning er en del af hverdagen.

Hyeonseo Lee er født i Nordkorea i 1980 og er vokset op i en provinsby nær den kinesiske grænse, og hun ved derfor kun alt for godt hvordan det påvirker psyken, at man aldrig kan stole på nogen, og at man føler sig ganske magtesløs over sin egen livssituation.

Familien lever efter forholdene godt, for familien har høj songbun, der er et system, hvor man måler familiers status i samfundet. Familien har derfor adgang til at kunne spise kød flere gange om ugen, de går ikke sultne i seng og familiens unge har også adgang til universitetsuddannelser, adgang til uddannelse afhænger nemlig ikke af hjernekapacitet, men udelukkende af familiens status.

Hyeonseo hjernevaskes i skolen til at tro, at Nordkorea er verdens bedste land, hvor Kim-familien er afguder, der skal tilbedes.

Som ung kvinde valgte hun at flygte til Kina, hvorfra hun senere kom til det demokratiske Sydkorea, hvor hun fandt både fred, frihed og kærlighed.

Efter flugten skilles hun fra sin mor og lillebror, de har ikke kontakt i årevis og familien udsættes for repressalier efter Hyeonseo er flygtet. Drømmen om at genforene familien får hende til at gå til ekstremer, hun vil ganske enkelt have de nærmeste med til Sydkorea, hvor de kan leve i frihed. Denne drøm koster dog dyrt, både økonomisk og menneskeligt, men det lykkes omsider at smugle moderen og broderen ud af landet.

”Pigen med de syv navne” er en barsk, men også lærerig og rørende bog om at finde sig selv, om at forfølge sine drømme og om at skabe sin egen tilværelse.

Bogen er relativt hurtigt læst, men gør stort indtryk på læseren, der næsten kan mærke blodet fryse til is når man læser beskrivelserne af styrets metoder overfor befolkningen.

Fire stjerner for en læseværdig og væsentlig bog, der sætter fokus på det mest dyrebare vi har – nemlig friheden til at vælge vores egen tilværelse.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter