0 kommentarer

Pandoras æske af Charlotte Strandgaard

af d. 13. september 2007
Info
 
Sideantal

396

Udgivet

2007

ISBN

978-87-21-02865-7

 

Inger er præst. Da romanen starter, er det lillejuleaften, og hun er på vej til sin datter for at holde jul med sit barnebarn Benjamin. Men hun har ikke været på besøg længe, før læseren aner, at ikke alt er som det skal være mellem Inger og datteren Susanne.

Det viser sig, at Inger var igennem en opslidende skilsmisse fra Susannes far Karsten for næsten 20 år siden. De havde længe haft problemer i forholdet – Karsten slog og udøvede psykisk vold – men Inger troede ikke på skilsmisse. Ægteskabet var til døden.

En dag kom hun så hjem til en ribbet lejlighed. Karsten havde taget halvdelen af alt samt datteren Susanne og var flyttet til en anden lejlighed. En adresse som Inger ikke måtte få til at starte med. Det blev begyndelsen på en lang og sej kamp om forældremyndigheden over Susanne, en kamp som Karsten ville gøre alt for at vinde. Og en kamp hvor systemet var en ligeså stor trussel som eks-manden.

Inger tabte den kamp af forskellige grunde, og i nutiden bærer hun stadig en stor bitterhed mod Karsten, uden at hun dog rigtig vil vedkende sig det. Det kommer hun imidlertid til, da hun i ugerne efter julen atter gennemgår alle sagens akter, og her kommer i tvivl om både sin tro og meget andet.

Charlotte Strandgaard skriver med stor indignation og solidaritet med de svage. Hendes roman baserer sig delvist på advokatbreve og henvendelser fra Overpræsidiet, som hun har lånt af forældre, der selv har været igennem opslidende skilsmisser. Der er derfor ingen tvivl om, at Strandgaard har fat i et betændt emne, der kan have godt af at blive belyst.

Desværre bliver bogen dog lidt for politisk for mig, og det virker som om, at det sproglige og selve historien ikke får lov til at udfolde sig. Det bliver mere en debatbog end en god roman, og som debatbog ville den have været bedre, hvis den tog udgangspunkt i én virkelig sag i stedet for en sammenskrivning af mange.

Der skal dog nok være mange læsere til “Pandoras æske” trods mine anker.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter