0 kommentarer

Ordnede forhold af Elia Kazan

af d. 6. april 2008
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

516

Udgivet

1968

Originaltitel

The Arrangement

 

Identitetskrise. Midtvejskrise. Ægteskabelig krise. Livsstilskrise. Forestil dig at gennemleve dem alle på samme tid, som hovedpersonen i denne bog gør.

Eddie Anderson alias Evangelos Arness alias Evangeleh alias Edward alias Evans alias Ed har et godt lønnet job i reklamebranchen, en hengiven hustru, en voksen datter, et stort hus med swimmingpool (“og den flotteste græsplæne i hele kvarteret”), tre biler, adskillige elskerinder – “en udsøgt lille flok kørvel” – kort sagt: statussymbolerne er i orden.

Men han er ikke lykkelig. Han lever ikke det liv han selv ønsker, men et liv der er tilpasset andres – hans fars, hans hustrus, hans chefs – forventninger. Og pludselig har han fået nok: de ordnede forhold er ved at kvæle ham.

Det går for alvor op for ham, da han forelsker sig i Gwen:

“Men så blev jeg besat af et eller andet, som jeg ikke var i stand til at beherske. Mandfolk vil vide, hvad jeg taler om; jeg mener, dette desperate som sker, når man er treogfyrre, som jeg var, eller fem- eller syv eller niogfyrre”
“Jeg mistede herredømmet over mig selv en smule, og derefter lidt mere end en smule”

Han tvinges til at vælge, og vælger i første omgang det sikre, den trygge tilværelse, fornuft frem for følelser. Derefter går alt skævt. Han mister interessen for sit job. Er ligeglad med/fornærmer vennerne. Og har det herligt imens. Bliver “en Ingenting” – ved ikke hvad han selv vil, kun hvad han ikke vil. Er godt på vej til at gå i hundene i sin søgen efter at leve livet mere enkelt.

“Min værste brøde er, hvad jeg har gjort mod mig selv. Jeg forrådte mig selv. Jeg blev til alt det her i livet, som jeg havde besluttet mig til ikke at blive. Jeg foragtede mig selv”

En bog om en person, der overlever en alvorlig krise i livet, og kommer ud af krisen som et nyt menneske – ikke mindst takket være Gwen. Det er en lang roman, ikke lige en man læser på en weekend, men det betyder, at man lærer personerne rigtig godt at kende gennem bogen, og det er et plus.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter