0 kommentarer

Og ingen ved, hvordan det går af Claes Johansen

af d. 10. juni 2015
Info
 
Forlag
Sideantal

353

Udgivet

2015

ISBN

8740602036

 

Vi kommer ind i bogen (som er den første i en trilogi) nærmest som krigen er ved at starte op. Og med det samme bliver bogen både nærværende og personlig. Man følger en familie og deres liv inden, og under, 2. verdenskrig.

Der er Agnete som lider af tuberkulose, men da al medicin m.m. går til soldaterne, er der ingen hjælp at hente. Så hun må døje, og bare se sig selv blive dårligere og dårligere. Det lykkedes dog at skaffe noget medicin på det sorte marked, men det hjælper kun kort. Hun ender på hospitalet, da hun til sidst dejser om på vej hjem fra sit rengøringsjob.

Så er der kunstmaleren, der ved siden af sin kunst trykker ulovlige løbesedler der bliver delt ud, primært om natten. Han er en type for sig, men egentlig også en skøn person, der blot prøver at tilpasse sig livet så godt han nu kan.

Vi følger Bjerghus, der stikker af til England. Udover havet skal flyet tankes op, men dækslet er frosset fast så hans kammerat, der også er på vej til England, må tisse i et krus så det kan hældes på dækslet for at få det løsnet. Senere kommer Bjerghus tilbage for at starte modstandsbevægelse op. Han er en meget energisk, men også vred, ung mand. Han har meget svært ved at forstå at folk ikke bare står i kø, for at hjælpe ham med hans arbejde.

Tyskerne trænger ind i Danmark og er lige pludselig alle vegne, og den danske regering giver dem frit spil. Det menes ovenikøbet, at man skal hjælpe tyskerne så godt man kan, mens de er i landet. Danskerne er dog ikke helt enige i den udlægning, selv om der er en del sympatisører rundt omkring.

Vi hører lidt om nogle små ravagehandlinger, og vi følger med på sidelinien, i forhold til hvad der sker i landet på dette tidspunkt.

Bogen er velskrevet og fængende. Personligt glæder jeg mig til at læse toeren, i denne trilogi om besættelsestiden i Danmark.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter