41
2016
978-87-406-0945-5
1. udgave, 1. oplag.
Illustreret af Thomas E. Mikkelsen
Lix på 27
Vi får her historien om Nina Bang. Nina blev født i 1866 og dengang kunne kvinder m. fl. ikke stemme. De gik hjemme og passede hus og børn. Men Nina ville mere end det. Hun ville have lov at vise verden at kvinder kunne selv. Og hendes mand støttede hendes kamp. Nina blev nemlig forkæmper for kvinders rettigheder og var med til at sørge for, at kvinder kunne stemmes ind i folketinget, kunne få stemmeret, kunne arbejde på lige vilkår med mænd og dermed forsørge sig selv. Hun kæmpede for de svageste i samfundet og mente at mennesker var lige uanset hvad deres baggrund var.
Nina blev selv mor, men brugte meget af sin tid på politik, og hun var derfor ikke altid så meget til stede derhjemme. Hun mistede sin mand tidligt, og hun døde selv i en alder af 61 år.
Bogen her beskriver rigtig fint hvad hun kæmpede for, hvem hun var som person og hvad hun gjorde for mange andre.
Bogen er letlæselig og henvender sig til lidt større børn. Den er en del af serien “De gik forrest”. Og den er velegnet både til at læse selv, men også til undervisning. Samtidig er den flot illustreret, så man får lyst til at læse mere.
Den kan også sagtens læses af voksne, især hvis man selv har børn og skal forsøge at lære dem lidt om Danmarks historien. For så gennemgår den på en enkelt måde hvad denne ene kvinde alene gjorde og kommer både omkring kvindekampen, krig og i det hele taget ting fra førhen. Så den kan anbefales at benytte, hvis man også selv har behov for lige at få genopfrisket nogen ting op igennem tiden.
Titlen henviser til det symbol kvinderne benyttede, da de fik en af de store sejre igennem, så mælkebøtten er ikke altid så skidt en ting som de fleste ellers mener. Mælkebøtten bliver betragtet som ukrudt og det gjorde kvinderne også før i tiden, hvorfor de valgte den som deres symbol, da mælkebøtten jo er meget mere end blot generende!
Alt i alt en børne/ungdoms bog, som er klart værd at tage fat i. God fornøjelse.