0 kommentarer

Nexø Trawl af Dennis Gade Kofod

af d. 31. januar 2008
Info
 
Sideantal

230

Udgivet

2007

ISBN

978-87-638-0724-1

 

Jeg-fortælleren i denne historie beskriver sin og andres opvækst, og livet i fiskerfamilierne på Bornholm. Store dele af historien omhandler specielt Thomas, som er en fyr som skiller sig markant ud fra mængden. Jeg citerer:

“Thomas er altid den første. Den første til at svømme ud i stormvejr, den første til at drikke sig fuld, ryge pot og sniffe coke, den første til at få tæsk. Og den første til at dø.”

Thomas er, med andre ord, den der går forrest i alt, hvad der ikke kan være bedst at gå forrest i.
Men da vi også får historien omkring generationen før Thomas, nemlig hans far Esben og hans vilde liv. Så giver tingene på en eller anden måde mening.
Esben var en helvedes karl, som arbejdede hårdt, drak hårdt og slog hårdt. Men da han bliver forelsket i pigen Sanne, er han ikke længere i stand til at leve sin vildskab ud for fuld musik. Han ved, han stadig har den i sig, men det lykkes ham en stor del af tiden at tøjre den.
Det betyder, at det så virker som om, at Thomas på en måde lever sin egen, plus Esbens indestængte vildskab ud. Og så kan det kun gå som det går. Det skal siges, at Thomas bestemt ikke kun er en ren tosse. Han er godt begavet, men lidt mentalt ustabil og da tingene endelig ser ud til at lysne for ham og hans kæreste, rammes de af en tragisk ulykke, som ville slå benene væk under enhver.

“Nexø Trawl” et med sine beskedne 230 sider en lille generationsroman. Det er i hvert fald hvad man umiddelbart får indtrykket af, når man er ca. halvvejs henne. Undervejs sker der så det, at forfatteren på en måde løfter – en i forvejen god historie – op på et højere plan, hvor man tænker: yes yes yes, hold kæft, hvor det er godt.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter