0 kommentarer

Ned til hundene af Helle Helle

af d. 4. august 2008
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

157

Udgivet

2008

ISBN

978-87-638-0854-5

 

Man får et helt andet forhold til sin brændeovn og håndteringen af træbriketter efter at have læst “Ned til hundene” af Helle Helle.

Inspireret af hovedpersonen, i bogen kaldet Bente, forsøgte jeg at tænde op på den anviste måde – og den virker upåklageligt! Så hver gang jeg tænder op, tænker jeg på Helle Helle. Også når jeg håndterer poserne med træbriketter; jeg kender alt til hvor tunge og uhåndterlige, de er, og hvor meget de smuldrer.

Så selv om ‘Bente’ ikke er Helle, ved Helle en hel del om træbriketter. Ellers kunne hun ikke have skrevet bogen om en forfatter, der en dag medbringende sin rullekuffert tager en rutebil til dens endestation og sidder der i læskuret, indtil John og Putte tager hende med hjem; hun kan jo sove på sofaen. Og det gør hun så.

Og lige så stille glider hun ind i den tilsyneladende stillestående provinsielle hverdag, hvor aflevering af naboens lottokuponer er det dramatiske højdepunkt. Men man skal ikke lade sig narre, der sker meget i den sydsjællandske provins.

Mest af alt sker der for ‘Bente’, der kommer til en slags afklaring.

Men hvad er det der fik mig til at synes, at “Ned til hundene” var så god, at jeg kort tid efter at have læst den hørte den som lydbog? Svaret er enkelheden: enkelheden i sproget og enkelheden i historien. Det er en enkelhed med dybde, langsomt og lag for lag afdækkes ‘Bentes’ tidligere tilværelse og årsagen til busturen til endestationen, ligesom årsagen til John og Puttes piskesmæld afdækkes.

Sprogligt er “Ned til hundene” en nydelse at læse, genlæse og dvæle ved – nyde! Mmmmm .

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter