0 kommentarer

Mit menneske af Herbjørg Wassmo

af d. 24. maj 2022
Info
 
Sideantal

458

Udgivet

2022

ISBN

9788711997765

Originaltitel

Mitt menneske
oversat af Anne Matthiesen

Udgave

1. udgave

 

‘Det syvende møde’ er en af mine yndlingsbøger. Jeg har for mange år siden (i 2007) anmeldt den her på Bogrummet, og min anmeldelse slutter med disse ord: ‘Man kan ikke lægge bogen fra sig før den er slut – og ønsker blot den havde varet længere.’

Heldigvis har forfatteren haft samme tanke, og nu er der kommet en fortsættelse til bogen. Den hedder ‘Mit menneske’ – pudsigt nok har jeg i anmeldelsen af ‘Det syvende møde’ citeret Gorm for disse ord:  “Jeg tror du er mit menneske. Ikke fordi jeg vil eje dig, men for at mine tanker skal bære dig gennem alt. Også sorgen”

Gorm og Rut har begge et forlist ægteskab bag sig, begge har et barn, som de har forsømt, Siri, Gorms datter, er vokset op hos sin mor, Tor, Ruts søn, hos Ruts forældre.

Gorm er forretningsmand, som den eneste søn var det ham, der skulle overtage familievirksomheden. Da hans søster Marianne efter et selvmordsforsøg flytter ind hos Gorm, fortæller hun ham, at hun meget gerne ville have været en del af virksomheden – men da hun var en pige, kom det aldrig på tale. Gorm lytter og sørger for at Marianne får arbejde i virksomheden, han tror alt er godt, men….

Selv begynder Gorm at overveje, hvad han egentlig selv har lyst til – firmaet var ikke et aktivt valg fra hans side, men en pligt, en arv. Han overlader ledelsen til sine betroede medarbejdere, og begynder at læse litteratur på universitetet. Han fordyber sig i studierne og får siden succes som forfatter.

Rut er kunstner, da Gorm kommer ind i hendes liv, bruger hun ham som model, og hendes billeder høster stor anerkendelse. Hun har stor succes, er en meget anerkendt kunstner, selv om hun virkelig VIL Gorm, kommer kunsten i første række. Hun kan glemme alt omkring sig når hun maler.

På mange måder lever Rut og Gorm hver sit liv, de er i lange perioder geografisk adskilt, Rut har sine udstillinger rundt omkring i verden, Gorm sine studier. Men man er aldrig i tvivl om, at de er der for hinanden.

Jeg er rigtig glad for, at Wassmo har givet os mulighed for at følge Rut og Gorm i deres videre liv. Det er ikke et nemt liv, der er glæde, alvor, sorg, konflikter, frustrationer og ensomhed – men kærligheden mellem de to overvinder alt.

Wassmo skriver godt, med mange detaljer både om Ruts kunst og Gorms forfatterskab – hun giver sig god tid, og man kommer til at lære bogens hovedpersoner at kende, de er personligheder med mange facetter, og de er absolut et bekendtskab værd. Jeg anbefaler hermed bogen – men gør dig selv den tjeneste at læse ‘Det syvende møde’ først for at få det fulde udbytte.

 

Anmelderbog

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter