332
2019
978-87-1190287-5
Memories of the Future (på dansk ved Rasmus Hastrup)
1. udgave, 1. oplag
Erindringsromanen ”Minder om fremtiden” er et lille mesterværk, en overdådig roman, der handler om tid, erindring og fantasi.
Siri Hustvedt er en etableret og anmelderrost forfatter, der i mange år har boet i New York sammen med sin lige så anmelderroste mand, forfatteren Paul Auster.
Efter at have boet 40 år i New York flytter hun sin aldrende mor til en ny bolig I denne proces med at rydde op i barndomshjemmet finder hun sin gamle notesbog og et udkast til en roman, som hun påbegyndte som ganske ung, men aldrig nåede at blive færdig.
Fundet af notesbogen giver hende anledning til at se tilbage på sit liv og sit yngre jeg på tværs af fire årtier.
Bogen handler om den unge forfatterspire, der i 70´erne flytter fra Minnesota til New York, hvor hun flytter ind i en faldefærdig bygning Hendes nabo, der viser sig at hedde Lucy Brite, er mildest talt en sær snegl, en nydelig, midaldrende kvinde, der fører højlydte samtaler med sig selv og som fremfører rablende monologer i nabolejligheden. Unge Siri Hustvedt er ved at dø af nysgerrighed og skaffer derfor et stetoskop, som hun sætter mod væggen så hun bedre kan følge med i disse vanvittige monologer og samtaler – også selvom hun faktisk synes det er pinligt sådan at smug-lytte ved brug af et stetoskop. Senere lærer hun Lucy Brite bedre at kende og finder – måske – en forklaring på hvorfor hun noget til den sære side. Det er også en bog om at finde nye venner i en by, hvor man til at begynde med ikke kender en levende mors sjæl og en bog om at blive anerkendt som kvindelig kunstner på lige fod med mandlige kunstnere, noget man fornemmer ikke altid har været nemt.
I bogen er der også flere sekvenser, hvor man klart kan se at forfatteren også er feminist (og det bliver ikke for meget af de gode) Sekvenser om en ung man der overfalder den unge Siri Hustvedt og forsøger at voldtage hende (det lykkes heldigvis ikke) og en anden sekvens, hvor hun i stor stil giver en ældre, mandlig forsker tørt på da han opfører sig som om yngre kvinder ikke har forstand på noget som helst.
Bogen handler om at være fattig kunstner og studerende, om at finde fodfæste i storbyen, om at blive voksen og om en moden kvinde, der med nysgerrighed ser tilbage på sit eget, unge selv.
Bogen består af erindringer, men der er også udkast fra den roman, som Hustvedt påbegyndte som ganske ung kvinde.
”Minder om fremtiden” er en raffineret og besnærende roman, der indeholder mange tankevækkende betragtninger om samtiden.
Vi har her at gøre med en højtbegavet forfatter, der har bedrevet en solid og overbevisende roman, som jeg mener er en af forfatterens allerbedste bøger.
Velskrevet, velovervejet, forrygende og læseværdig roman på alle leder og kanter, det er en bog jeg kun kan anbefale på det allervarmeste, det er ganske enkelt en fremragende bog.