0 kommentarer

Magten og æren af Ian Rankin

af d. 20. maj 2012
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

347

Udgivet

2012

ISBN

978-87-7955-579-2

Originaltitel

Let it Bleed

 

Rankin og Rebus er et formidabelt makkerpar. Den ene skriver skotske politikrimier så saftige, at man sidder tilbage med en distinkt smag af Macallan iblandet Edinburghs beske sod. Den anden agerer med præcis så stor finesse, som man ville forvente af en småtørstig, halvgammel og helskarp kommissær, der jager fæle fyre og spøgelser fra fortiden.

I “Magten og æren” kickstarter handlingen med en veritabel biljagt. To unge fyre, der påstår at have kidnappet borgmesterens datter, er trængt op i en krog på en høj bro. I stedet for at overgive sig kaster de sig baglæns over rækværket og begår selvmord. Kort efter opsøger en lurvet svindler med en tvivlsom voldtægtsanklage mod sig et byrådsmedlem i et klasseværelse og skyder hovedet af sig selv med et oversavet jagtgevær.

John Rebus rager begge sager til sig på trods af – eller måske netop på grund af – at alverdens magtfulde mænd, heriblandt flere af hans egne chefer, gør alt for at få ham til at henlægge dem. Selvmord er jo ikke kriminelt, vel? Men Rebus er en stædig rad, han fornemmer ugler i tørvemosen, og han stålsætter sig til kampen med nogle solide pints og adskillige fingre god, skotsk whisky. Historien er i gang.

Det er et labyrintisk plot, Ian Rankin barsler med denne gang. Myriader af personer fra nutid og fortid myldrer ind og ud af dusinvis af virksomheder og offentlige kontorer for at snyde og bedrage og det, der er værre. For Rankin må det have været en hård fødsel at klemme al denne information og misinformation ud, og for den sagesløse læser er det ikke meget mindre besværligt at tage imod ‘barnet’.

Helt ærligt, så savner jeg de gamle Rebus-bøgers lige ud ad landevejen-frejdighed og deres hårdtslående hyggespredere som gangsterikonet Big Ger McCafferty. Slipseklædte skurke har bare ikke samme appeal.

Søren K. Barsøes oversættelse er som altid veloplagt. Det er næppe ham, man kan klandre for en noget lemfældig korrekturlæsning?

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter