0 kommentarer

Lulus sange og taler af Ursula Andkjær Olsen

af d. 9. juli 2006
Info
 
Sideantal

68

Udgivet

2006

ISBN

87-595-1489-2

 

Jo, det er sjældent, en eksperimenterende digtsamling genudgives kun seks år efter, den er udkommet i Danmark. Men Ursula Andkjær Olsen er ved at blive et hot navn på den danske digtscene, især efter den meget roste digtsamling “Ægteskabet mellem vejen og udvejen” fra 2005.

Andkjær Olsen har en postmoderne omgang med sprog og trækker på en viden indenfor musik og filosofi og litteratur. Det gælder også her i debutsamlingen “Lulus sange og taler”, hvor hun slår fast, at digtningen er et æstetisk håndværk, hvor lyd og betydning undersøges for mening i en sproglig performance. Talemåder, børnerim og hverdagsagtige slogans sættes sammen på nye måder. Det er sproget der i centrum, og gider man at lege med, kan digtsamlingen give rigelige oplevelser fra sig.

Teksterne foregår i et kvindeligt univers, hvor kys, valserytmer og opkast er centrale emner. Nogle nærmer sig ren lyd, mens andre filosoferer dybsindigt om forelskelse og musik. Fortælleren har ikke nogen egentlig historie at fortælle, men vil gerne forføre læseren med sin leg med sproget.

“Jeg hedder Lulu, og blandt venner/Lolita Langstrømpe, og/ jeg ville gerne fortælle en historie/men jeg har ikke nogen. Panik/Stativ stakit kasket/panik/Springop faldned drejrundt/panik/koket/stilet pushup panik

“Lulu” får senere følgeskab af andre kvindelige stemmer som “Gertrude Stein”, “Salomé” og en frisklavet “Ursula Ursprung” og pludselig er man midt i et flerstemmigt partitur, der sågar slår over i tysk. Det er frækt og kækt og bruddene i mellem stemmerne skaber et dissonansrum, hvor tankerne hos læseren frit kan boltre sig. Men denne anmelder synes, at digteren strammer den lidt rigeligt. De essayistiske foredragsagtige indlæg,(der fylder en hel del i samlingen) er mange steder unødvendigt abstrakte og fordrejede. Som i denne linie: “Kunsten stiger eller når kunsten stiger/stiger den fra mellemrummene imellem (som i virkeligheden er virkeligheden)/.

Kan du lide at læse Per Højholt og Dan Turrels digte vil Ursula Andkjær Olsens tekster være noget for dig.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter