0 kommentarer

Legends af Robert Littell

af d. 26. september 2006
Info
 
Sideantal

385

Udgivet

2006

ISBN

0-7156-3411-9

Originaltitel

Legends

The Company. A Novel of the CIA

 

En ‘legend’ er betegnelsen for en hemmelig agents alternative identitet og gode agenter kan naturligvis have flere af slagsen. Det har hovedpersonen i denne bog og det siger næsten sig selv, at man så kan få svært ved at skelne den ene fra den anden.

Sagen er at styregrupperne i CIA laver en ‘hel’ personlighed med et skudsikkert sæt af erindringer, erfaringer og personlige relationer, som fremmede efterretningstjenester så kan gennemchecke uden at finde uoverensstemmelser.

Som altid når Littell tager fat på efterretningsarbejdet er der mindst to ting, der gør dette til et pletskud:

For det første en utrolig præcision i beskrivelsen af den måde de høje herrer og damer i CIAs hovedkvarter i Langley, Virginia, styrer sagen. De evaluerer og holder møder, hvor de kommer til at fremstå som ærgerrige og ikke sjældent komiske individer.

For det andet er der ved alle bogens personer, ikke mindst den noget personlighedsspaltede hovedperson og hans veninde Estelle Kastner, altid lige dette twist med at de har pudsige interesser, som får dem til at fremstå som hele mennesker, man nyder at læse om.

Det eneste irritationsmoment i denne bog er efter min mening at handlingen springer rundt i årene 1997, 1993, 1995 og 1994. Vi er nok en del læsere, der har svært ved at håndtere springende handling og opbrudt kronologi, også selv om formålet kunne være at give os del i den forvirring Martin Odum/Dante Pippen/Jozef Kafkor/Lincoln Dittmann selv må føle.

Littell har ikke samme ry som f.eks. John le Carré, men det er egentlig helt uretfærdigt, for han skriver om samme emner, set med amerikanske briller. Hertil kommer, at han er anelse lettere at læse, har mere glimt i øjet og har nogen pudsige kæpheste:

For eksempel er det ikke første gang, han giver den amerikanske borgerkrig en mindre rolle i handlingen i form af en bog, som en vis Lincoln Dittmann angiveligt har skrevet og i deres iver efter at gøre den plausibel har CIA så fået anmeldelser trykt for at underbygge hele dækhistorien. Den slags detaljer er vidunderlige og sikkert ikke urealistiske.

Af andre bøger af Littell må fremhæves “The Company”, der er fremragende, men der står også en del bøger af ham i dansk oversættelse rundt omkring på landets biblioteker. Tag en af dem med hjem næste gang!

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter