0 kommentarer

Lebensborn af Charlotte Blay

af d. 29. januar 2021
Info
 
Sideantal

366

Udgivet

2020

ISBN

978-87-93938-74-8

Udgave

1. udgave, 2. oplag

 

Lebensborn var et projekt som Hitler satte i værk. Han ønskede børn til det nye rige som var rene, lyse og født direkte til projektet. Og denne bog omhandler en historie om en bror og søster som var født ind i dette. Men de fik en plejefamilie, som gjorde alt for at det ikke skulle ende med at de endte som børn i projektet. Vi er med under flugt og armod. Vi er med under deres opvækst hos plejefamilien, og vi er med da kontakten til deres rigtige mor igen opstår. Det er en familieberetning som er meget personlig og meget nem at sætte sig ind i. Man kommer hele følelsesregistret igennem. Især i de ældre år efter murens fald, hvor man virkelig kan mærke foragten for Hitler og hele projektet. Men også fordi der er glæder og sorger undervejs som berører en som læser ret dybt.

Godt nok er krigen mange år siden, men de fleste især i den ældste generation kan huske ting derfra, og der er stadig mange familier som et eller andet sted er berørt af at have været en del af noget, som de måske ikke selv ønskede. Især dem der voksede op under krigen, og var man ovenikøbet tysk barn som have nazi rødder bag sig, så har det sikkert ikke været nemt at bære på senere hen. Børnene i Lebensborn projektet har tit ikke anet hvem de var og hvad de reelt kom fra, så alene det at man møder den rigtige mor i bogen her er lidt specielt. Det giver en god forståelse af hvor svært det også har været i de forskellige familier.

Det er en meget rørende og dybfølt fortælling som samtidig beskriver tiden og omgivelserne rigtig godt. Man kan mærke børnenes sult under flugt, man kan mærke smerten når familier blive splittet og man kan med gru fornemme desperationen når man har troet at et familiemedlem ikke har overlevet.

Bogen er velskrevet og har man interessen for anden verdenskrig, vil man få en hel del ud af at læse den. Jeg var personligt helt opslugt og kunne slet ikke lægge bogen fra mig. Men den var også hård at komme igennem fordi den bliver meget personlig. Heldigvis er der lidt kærlighed, lidt rebelsk teenageoprør og nogen andre begivenheder som også fylder undervejs. Man er efterladt med et indtryk af at forfatteren i hvert fald har fået fortalt en historie som er vigtig for eftertiden også. Virkelig vellykket bog.

Anmeldereksemplar.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter