0 kommentarer

Læseren af Kim Fupz Aakeson

af d. 14. maj 2011
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

176

Udgivet

1998

ISBN

87-00-32238-5

 

Harry og Bent, klovnerier og torveunderholdning mellem indkøbsvogne i City 2 – det er det folkelige Danmark, Fupz Aakeson skriver om her, ringe uddannelse, banale drømme og store skuffelser.

Den halvgamle tryllekunstner Harry møder en dag Bent, 19-årig pensionist uden fast bopæl, og opdager at fyren kan se lige igennem ham. Da Harry har rystet det chok af sig, som det jo er at høre sine egne inderste tanker sagt højt, øjner han lynhurtigt de store muligheder ved et samarbejde. De kan fan’me lægge hele verden ned, de to.

Uheldigvis for Harry er Bent et meget ensomt og følsomt gemyt. Og desuden grim. Så da Bent forelsker sig i en smuk ung stripper (og luder) og får den uundgåelige afvisning, ja så går det jo ad helvede til med Harrys vidtspændende planer.

Og sådan er det faktisk hele vejen igennem, i denne i øvrigt meget underholdende historie – død og ødelæggelse, ulykkelig kærlighed, alle synes at bære rundt på en tung sorg. Luderen, der har efterladt sin lille datter i Faaborg, lægen, der har mistet sin kone, show-manageren, som bliver tørret af sin kone, tv-værten, som bliver forladt af sin elskede, osv….
Harry selv ser konstant sin verden skrumpe, lidt mere desillusioneret efter hvert nyt møde med showbiz-firmaet. Og Bent er måske dén af alle, som bærer på mest ulykke; men han kan jo også se ind i alle mennesker, kender deres inderste tanker, det må da være rædselsfuldt!

Man fornemmer klart, at Aakeson har arbejdet meget med film og tv, specielt dialogerne er som skabt til dramatisering.
Aakeson kan virkelig noget med det talte sprog, dialogerne er både underholdende og troværdige. Hen imod finalen taber han mig desværre lidt, det hele bli’r for hektisk og for meget tv-dramatik med hurtige klip på kryds og tværs..
Men afslutningen er ikke dum, Harry og Bent har været helt nede at bunde, men synes nu at have overlevet deres livs værste krise, er kommet igennem med et noget ændret livssyn og har måske begge fundet et nyt fundament for en lykkeligere tilværelse.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter