0 kommentarer

Lady Chatterleys elsker af D. H. Lawrence

af d. 14. oktober 2007
Info
 
Genre
Sideantal

362

Udgivet

1956

ISBN

87-570-1516-3

Originaltitel

Lady Chatterley's lover

 

Constance er af god familie og får en ”kultiveret, men ganske ukonventionel opdragelse”. Da hun er i 15-årsalderen, bliver hun sendt til Dresden i Tyskland sammen med sin søster. Her studerer de musik og har lange samtaler om filosofi og kunst. Da de atter kommer tilbage til England i 1913, er Constance 20 år gammel, og en stor krig er lige om hjørnet. Den veluddannede og kosmopolitiske Constance finder sammen med Clifford Chatterley, en aristokrat fra landadelen. Efter en måneds ægteskab bliver Clifford udstationeret, og da han vender hjem fra krigen, er han lam fra brystet og ned.

Herefter går livet sin langsommelige gang på godset Wragby. ”Connie”, eller nu Lady Chatterley, er 22 år gammel og henvist til et barnløst liv på landet med en mand, der ikke kan rumme andet end sig selv. Når de får gæster, er det ofte en lille gruppe af Cliffords mandevenner, som sidder og diskuterer politik og seksualitet. Samtalen går altid bedst, hvis Lady Chatterley sidder langt nok væk fra kredsen til at være uden for samtalen, men tæt nok på til, at de er overbeviste om, at hun er vidne til deres spidsfindigheder. Det er et himmelråbende spild af kvindeliv, og Lady Chatterley bliver da også mere og mere lukket, mens hendes ungdom visner hen bag broderierne i hendes gyngestol.

Men Lady Chatterley er en fighter, og da et ufokuseret oprør begynder at ulme i hende, støder hun ind i en mand, som meget uventet bliver hendes ”forløser”.

”Lady Chatterleys elsker” handler om forholdet mellem kønnene, men også om forholdet mellem hoved kontra krop og adel/arbejdsgivere kontra masserne. Når vi følger mændenes selvhøjtidelige og konstruerede samtaler, keder vi os sammen med Constance. Mændene vælger samtalen frem for selve livet og diskuterer kvindekønnet, som var kvinden ikke noget selvstændigt i sig selv. Vel og mærke samtidig med, at deres samtale går i stå uden deres smukke tilhørerske.

Der er en del seksuelle handlinger i bogen, og her lægges ikke skjul på noget. Der er god sex, men også så dårlig sex, at man aldrig turde vise noget tilsvarende i nutidens film. Læs ”Lady Chatterleys elsker” hvis du gerne vil vide, hvad der skulle til for at ramle ind i censuren i 1920’erne.

Romanen blev oprindelig udgivet privat i Italien i 1928. I England og USA røg den for censuren på grund af pornografiske scener. ”Lady Chatterleys elsker” udkom først i 1959 i USA og 1960 i England.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter